Foto: Linsley Brennan/ AP
Grönland

Val på Grönland om naturresurser

Valet på det självstyrande Grönland på tisdag handlar om politik, men mindre om partipolitik än om energi- och framtidspolitik. Hur ska de enorma naturresurser som Grönland tros hysa under is och vatten utnyttjas, och hur ska inkomsterna användas för en värdig men definitiv skilsmässa från Danmark? 

Många vill se valet till parlamentet, landstinget, just som en folkomröstning för eller emot ökad självständighet. Men valet är ytterst ovisst.
Endast några mandat skiljer mellan Grönlands två största partier, S-märkta Siumut och nuvarande regeringspartiet, det mera vänsterinriktade Ataqatigiit. Men var fjärde väljare har haft svårt att bestämma sig. (TT)

Ett splittrat Grönland går till val

Internationella bolag vill etablera gruvdrift och importera billig arbetskraft till Grönland. Lagen som ger bolagen rätt att använda sig av låglönearbetare har blivit en stor valfråga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".