Niklas Sarri Foto: Carina Sarri
SAMETINGSVALET 2013

"Dags att lösa problematiken med alla samers lika rätt"

"Rennäringslagen har skapat ett stort sår i hela Sápmi"
2:51 min

Ett helt nytt namn inom samepolitiken tar plats högst upp på partiet Álbmuts lista. Det är Nicklas Sarri, ett resultat av att man inom partistyrelsen arbetat för att få fram nya och yngre kandidater med nya, fräscha perspektiv.

Född i Kiruna och uppvuxen både i Kiruna och i Motala och med rötter i Nikkaluokta. Nicklas Sarri har bott och arbetat på många olika platser i Sverige och Norge men har nu bosatt sig i Vuollerim. Han arbetar som sjöbefäl på en norsk tankbåt som trafikerar norska kusten från norr till söder.

Nicklas Sarri anmälde sig till Sametingets röstlängd som 18-åring. Han har haft svårt att hitta rätt bland partierna eftersom han inte kände att deras politik passade honom, tills han upptäckte partiet Álbmut vars politik han anser står för utveckling av det samiska samhället.

 – Våra frågor är större än oss själva och det gäller att hitta en politisk väg framåt. 

Under hela innevarande mandatperiod har Nicklas Sarri suttit i Álbmuts partistyrelse och följt arbetet i Sametinget på nära håll. Sarri menar att turbulensen under denna mandatperiod är ett tecken på att något nytt är på gång och påpekar att alla nyordningar föregås av turbulens.

 – Själva turbulensen är inte positivt men det den för med sig är utvecklande för hela samiska samhället.  

Hjärtefrågan för Nicklas Sarri är alla samers lika rätt till land och vatten och att bedriva renskötsel. Dagens rennäringslag menar han är föråldrad med ett monopolsystem som inte är brukbar i dagens samhälle. Sarri menar att frågan om samers lika rätt är ett djupt rotat, infekterat sår i hela Sápmi och att det nu är dags att lösa problematiken.

 – Viktiga frågor som språk, kultur, identitet och jämställdhet hamnar i skymundan så länge alla samers rätt att bruka sin samiska rätt inte får en lösning, menar Sarri. 

Han tycker att det känns kul och lite smickrande att få toppa partilistan men att det absolut inte var det viktigaste för honom. Han hade kunnat ställa sig var som helst på listan, huvudsaken är att få fram partiets budskap. Om han blir invald i Sametinget ser han fram emot det.

 – Det ska bli roligt, spännande och intressant och jag hoppas på ett öppet diskussionsklimat där alla samer känner sig företrädda, helt enkelt ett politiskt forum för alla, säger Nicklas Sarri. 

Reporter:
Ann-Catrin Stenberg Partapuoli

Álbmuts lista

Nicklas Sarri
Lars-Paul Kroik
Karl Einar Enarsson
Eva Bergström
Jan-Olof Ellebrink
Peter Rodhe
Hans-Göran Holmberg
Henning Rankvist
Helen Kroik Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".