Sápmi

Sametinget betalar äntligen ut massdödsersättningen

"Jag tycker det är skandalöst"
0:58 min

Efter oklarheter i ärendet fick igår Saarivuoma sameby besked om att Sametinget nu betalar ut pengar för massdöd efter rovdjursangrepp, som skett i samebyn under 2012.

Något som borde varit gjort för längesedan enligt renskötaren Gustav Marainen.

- Det är ju bra att de kommer nu, men jag tycker det är skandalöst, det här är ju tredje året i rad det är i princip ett år föresenat med de här pengarna.

Redan nu ligger sju nya massdödsansökningar för 2013 på Sametingets bord. Utbetalningar för år 2012 har redan tagits från 2013 års budget I Regeringes främjandeanslag finns en spärr för utbetalning på 1 miljoner kronor per år. Sametinget för just nu en diskussion med regeringen om att få plocka bort spärren, Gustav Marainen anser att det inte räcker.

-De ska ligga på staten och få mera pengar, pengarna räcker ju inte till alla rovdjursangrepp som finns, nu betalar de ju ut, som jag har förstått det med nästa års budget, redan nu ligger man ju efter till nästa år, säger Gustav Marainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".