Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingsvalet 2013

Nya väljare får inte veta att de har rösträtt

Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 05.52
"borde skickas till unga så dom känner att deras röst blir hörd"
(2:16 min)

Om din brevlåda ekar tomt så kan det betyda det att du har kommit in i Sametingets röstlängd. Sametingets valnämnd ger nämligen inget besked till dem som har sökt och blivit godkända i röstlängden.

Orsaken är att det inte finns tillräckligt med pengar för att informera dem som kommit med. Inga Kemi från Jukkasjärvi är en av dem som känt sig förvirrad.

 – Jag tycker det är konstigt och underligt att Sametinget inte skickar ut något brev och säger att man har kommit in röstlängden och att man är välkommen till Sametinget.

Inga Kemi är 18 år och går sista året på Hotell och Restauranglinjen i Kiruna. I år är det för henne, liksom för närmare 840 andra nya antagna till sameröstlängden dags att rösta i sametingsvalet den 19 maj. Något som hon känt en ovisshet för eftersom hon inte fått besked om hon blivit antagen i röstlängden.

 – Man vet ju som inte riktigt om man ska börja förbereda sig, följa debatten och läsa om partierna inför valet. Man lever som i ovisshet gällande det, säger Inga Kemi.

Det är något som hon inte är ensam om då Sametinget inte skickar ut bekräftelse för dem som antagits. Däremot skickas brev till dem som avslagits från röstlängden så att de kan få chansen att överklaga innan röstlängden fastställs.

Birger Nilsson, ordförande i valnämnden menar att Sametinget har andra prioriteringar än att skicka ut brev till dem som kommit med.

 – Vi har en tajt budget så att vi måste spara på den kostnaden, så det är inte prioriterat och vi kommer inte göra något åt det, säger Birger Nilsson.

I mitten av november i fjol beslutade valnämnden om den preliminära röstlängden, det vill säga att alla ansökningar granskades och valnämnden beslutade vilka som skulle komma med. Efter överklagningsmöjlighet för de som nekades inträde så fastställs den slutliga röstlängden senast den 1 mars.

Fram till dess hade de som blivit godkända inte fått veta någonting alls från valnämnden - och inte heller efter att röstlängden slutligen fastställs får de nya antagna någon information om att de är med i röstlängden.

De ansökt om att komma med måste alltså själva ringa till Sametinget och fråga om de finns med i röstlängden. Sametingets valbudget ligger på 2,6 miljoner och det räcker enligt valnämndens ordförande Birger Nilsson inte till för att informera de nya antagna.
Men det tycker Inga Kemi är fel prioriterat.

 – Jag tycker verkligen att de borde ha skickat ut ett brev, helst till unga som har blivit antagna i röstlängden så att de unga känner att deras röst blir hörd, att unga är viktiga och att de blir intresserade att veta mer, intresserade att förändra samernas samhälle, säger Inga Kemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".