Foto: Kyrre Lien/ Scanpix
RUOŦŦA/ Sverige

Trädgränsen flyttar allt högre upp på fjället

Från början av 1990-talet har trädgränsen i de svenska fjällen höjts med 200 meter. Det beror på ett allt varmare klimat, det visar en ny avhandling som lagts fram vid Mittuniversitetet.

Det är samtliga trädarter som har påverkats. I de områden där de forskat har trädgränsen höjts med upp till 95 %. Det visar en avhandling som Anna Öberg vid Mittuniversitetet har lagt fram.

I Jämtland, Härjedalen och Dalarna har trädgränsen flyttats 220 meter och i Norrbotten upp till 225 meter inom det områden som undersökts. 

- Det visar att trädens utbredningsgränser mot kalfjället snabbt reagerar på klimatförändringar, ungefär i nivå med vad man kan förvänta sig utifrån en temperaturhöjning med cirka 1,4°C under den aktuella perioden, säger Lisa Öberg, i ett pressmeddelande.

Avhandlingen visar att granarna kan uppnå närmast evigt liv i kalfjällsmiljö. Det är granens förmåga att anpassa sig efter klimatet som gör det möjligt, genom att växla mellan busk- och trädform där den växer. 

Det träd som gynnats mest av de förändrade klimaten är tallen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".