Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pengabristen stoppar sametingets valnämnd att skicka välkomsbrev

"I efterhand kan jag tycka att man borde ha skickat brev"
1:47 min

Pengabristen gör så att Sametingets valnämnd inte kan skicka brev till dem som antagits till sameröstlängden. Något som inte enbart får folk att undra men kostar också ungdomars engagemang för kommande valet menar Inga Kemi.

Det är något som Birger Nilsson, ordförande för sametingets valnämnd inte har tänkt på.

– Vår bedömning är att det här är en kostnad som vi inte har behövt att ta på oss att skicka ut någon välkommen in i röstlängden brev eller en diplom att nu är du en same, förklarar Birger Nilsson.

Pengarna hindrar Sametinget att skicka ut bekräftelse för dem som ansökt sig till röstlängden och blivit godkända.  Det är något som många i dagsläget upplever förvirrande.

Det handlar om 2,6 miljoner i budget som valnämnden har och jobba med , varav 1 miljon går till partistöd.

Inga Kemi är en av dem som inte fått bekräftelse från sametinget angående röstlängden och tycker att det här gör så att engagemanget för sametingets kommande val bland unga blir mindre.

– Jag tycker verkligen att dom borde ha skickat brev speciellt till unga så att dom unga känner att deras röst blir hörd. Att unga får känna sig att dom är viktiga och det här brevet skulle kunna göra så att man blir intresserad av att veta mer om partierna, menar Inga Kemi.

Att välkomna nya till röstlängden är en självklarhet för Norska Sametinget, något som i dagsläget inte är aktuellt för Sametinget i Sverige.

Vi har idag inte fått svar från sametinget hur mycket det skulle kosta att skicka 841 brev till dom nya antagna i röstlängden.  Men andra myndigheter som vi varit i kontakt med , anger 5 kr i proto, per brev som baskostnaden för brevutskick.

Nu är Birger Nilsson beredd att  ändra systemet till nästa val.

– Så här i efterhand visst kan jag erkänna att man borde ha gått in med brev men vi kommer ta med oss det här till nästa utvärdering, säger Birger Nilsson, ordförande i Sametingets valnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".