Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sámediggi/Sametinget

Avsatte pengar till egen teaterutredning, utan underlag för projektet

Publicerat onsdag 13 mars 2013 kl 05.00
Karin Mannela, ordförande Sametingets kulturnämnd. Foto: Frida Fernqvist/ SR Sameradion

Sametingets kulturnämnd avsatte en halv miljon kronor på ett eget teaterprojekt. Trots att det inte fanns någon ansökan eller annat underlag skrivet för projektet.

Det här upprör Alf-Anders Emanuelsson, ordförande i Ammarnäs sameförening, som trots hårt arbete med sin ansökan ändå nekades bidrag till samegården.

 – Det är väldigt ojuste mot en liten förening som sliter ideellt.

På decembermötet beslutade kulturnämnden att avsätta 500 000 kronor till ett eget projekt som handlar om utveckling av samisk teater och scenkonst. Men på mötet så fanns det inget som helst underlag för beslutet, det vill säga ingen ansökan eller projektbeskrivning.

Samtidigt, på samma möte, avslog kulturnämnden flera ansökningar från föreningar och organisationer med motiveringen att det var ofullständiga ansökningar.

Kulturnämndens ordförande Karin Mannela från Jakt- och fiskesamerna, menar att inte att det går att jämföra på det sättet, eftersom de inte fördelat utan bara avsatt medel till det kommande teaterprojektet.

 – Vi har hållit av pengar för att det ska vara möjligt att komma in med en ansökan, att det ska finnas pengar att söka på.

Kulturnämnden tog 300 000 till det här egna projektet från den ordinarie budgeten för Giron Sámi Teáhter. Det här fick tjänstemännen på Sametinget att reagera. De lämnade in avvikande mening och menade att det stred mot regeringens regleringsbrev för hur teaterpengarna ska fördelas.

Men kulturnämnden svarade med ett brev där de ifrågasätter tjänstemännens agerande och hur nödvändigt det egentligen var att lämna avvikande mening.

Efter beslutet i december så dröjer det ända till slutet av januari innan en formell ansökan skrivs för teaterprojektet - alltså mer än en månad efter att pengarna avsattes.

Men den ansökan innehåller ingen beskrivning av projektet och inte heller nån budgetplan - utan bara projektnamn och pengasumma.

– Det här har vi undersökt noga med både Riksrevisionsverket och kulturdepartementet, så det finns inga märkligheter i det alls, jag har undersökt det själv, så det är fullt möjligt att göra så.

Den fjärde februari höll kulturnämnden ett möte och av protokollet framgår ingenting mer än att teaterprojektet planerades. Därefter har kulturnämnden hållit två möten till, men de protokollen är inte justerade ännu och därmed inte offentliga.

Även inom kulturnämnden finns det tveksamheter om det hela har gått rätt till. Ann-Christin Blind sitter med i kulturnämnden för Samelandspartiet och hon förstår om folk reagerar på det här.

– Det är väl en ganska naturlig reaktion att folk kanske blir irriterade på det beslutet, för vi är ju väldigt strikta med att formalia följs då man lämnar in ansökningar om verksamhetsbidrag och projektbidrag.

Men tycker du att ni har skött det på rätt sätt?
– Kan inte kommentera det, säger Ann-Christin Blind.

Alf-Anders Emanuelsson i Ammarnäs sameförening tycker att kulturnämndens agerande känns som ett hån mot de föreningar som sliter med att få in korrekta ansökningar i tid.

– Det är otroligt frustreande, det är så man nästan tappar sugen. Och medarbetarna i styrelsen och runt omkring är ju otroligt duktiga, de får sig ju också en knäck.

Projektbeskrivning och budget klar först i mitten av februari

Först två månader efter att kulturnämnden avsatte en halv miljon för sitt eget teaterprojekt blev projektbeskrivning och budget klar. Dokumentet är daterat den 18 februari och på ett möte två veckor efter det beslutade kulturnämnden att fördela de 500 000 kronorna till projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".