Sápmi

Gruvbolag skyldig renägare en halv miljon

"Alla myndigheter tittar åt ett annat håll"
1:56 min

Blackstone Nickel AB Är skyldiga att betala över en halv miljon kronor till Tobias Jonsson och hans familj som ersättning för merkostnader i renskötseln, det efter borrningar som gjordes i Grans sameby.

Men Blackstone har hittills inte betalat, och Eva Lisa Mynti, Grans sameby säger att det är oerhört konstigt att till och med kronofogden har gett upp.

- Jag tycker att det är oerhört konstigt att man inte kan utsöka moderbolaget , utan bara säga nej, jag har ingen lust att ta i det, och alla myndigheter tittar åt ett annat håll.

Blackstone Nickel förorsakade att Tobias Jonsson och hans familj fick merkostander vid borrning efter malm vid Vindelfjällets naturreservat , där kalvningslandet är för Grans sameby.

Eva Lisa Mynti säger att  deras skulder efter Blackstone är över en halv miljon kronor, och att hon bara har lust att ge upp, men måste kämpa vidare.
- Staten har ett ansvar för ekonomisk skada för utvinning av naturtillgångar ovan odlingsgränsen och det är Bergstatens skyldighet att skydda enskildas intressen och särskilt ett urfolksintresse. Det är urdåligt myndighetsutövande, säger Eva Lisa Mynti.

Bergmästare på Bergstaten Åsa Persson säger att det är bolagets ansvar att betala för merkostnader eller skador i renbetesland, bolagen betalar in en säkerhet, och ur den säkerheten kan man plocka ut pengar om det blir en ersättningstvist, i det här fallet var säkerheten på 50 000. Det är bolagen som skall bedöma hur stor säkerhet det skall vara, och om markägaren eller samebyn inte är nöjd kan dom vända sig till Länsstyrelsen för att dom kan fastställa ett annat säkerhetsbelopp för det kan inte Bergstaten göra, säger Persson.

- Jag hade ju önskat att vi hade kunnat göra nånting, vi är ju jättebesvikna på bolaget, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergstaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".