1 av 3
Konferensdeltagare vid starten av forskningsprogrammet "storslagen fjällmiljö". Foto: Alexander Linder / P4 Norrbotten
2 av 3
Fredrik Juuso & Jörgen Jonsson, Svenska Samernas Riksförbund Foto: Lisa Utsi
3 av 3
Per-Olof Wikberg, Naturvårdsverket Foto: Alexander Linder P4 Norrbotten
Ábeskovvu/Abisko

Kick-off för forskningsprogrammet ”Storslagen fjällmiljö”

"Samerna ska ha en delaktighet"
1:44 min

I dag startade en kunskapskonferens i Abisko där forskare och fjällaktörer samlas. Det är naturvårdsverket som är arrangör och är en kick-off för naturvårdsverkets forskningsprogram ”Storslagen fjällmiljö” som ska pågå i 5 år från och med nu.

Jörgen Jonsson, Svenska Samernas Riksförbund, berättar att de har deltagit i arbetet sedan 2008 då arbetet lanserades och säger att rennäringen och Svenska Samerna Riksförbund har en viktig roll i projektet.

- Jag ser det som jätteviktigt att rennäringen och SSR får vara med i det här arbetet och komma med synpunkter och inspel, säger Jörgen Jonsson.

Per-Olof Wikberg, Naturvårdsverket, berättar att det är många som samlats i Abisko, cirka 85 personer från 45 olika organisationer och myndigheter. Bland annat forskare, renskötare och representater från turistnäringen.

Jörgen Jonsson förutsätter att i och med att forskningsprojekten nu drar i gång så ska man inte forska om rennäringen eller om samerna.
 - Samerna ska ha en delaktighet och vara med i arbetet vidare. Jag hoppas på att forskningsledarna kommer att ha en nära kontakt med samebyar och rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".