Departementet godkände minskat bidrag till Giron Sámi Teáhter

Regeringskansliet motsätter sig inte Sametingets kulturnämnds beslut att använda 300 000 kronor av de pengar som tidigare gått till Giron Sámi Teáhter, till ett eget projekt om utveckling av samisk teater och scenkonst.

Ođđasat.se har tagit del av en mejlkorrespondens mellan kulturnämndens ordförande Karin Mannela och Ellen Blind, departementssekreterare på Landsbygdsdepartementet.

I ett mejl till Ellen Blind frågar Karin Mannela om kulturnämnden kan använda 300 000 av den pott som tidigare gått till Giron Sámi Teáhter, till ett eget projekt som handlar om utveckling av samisk teater och scenkonst.

Mejlet till Ellen Blind skickade Mannela den 20 december, en vecka efter att kulturnämnden hade beslutat att avsätta dessa pengar till det egna projektet. 

 

Av Ellen Blinds svar framgår att regeringskansliet inte har några invändningar mot det.

"Regeringskansliet motsätter sig inte den genomförda dispositionen givet den information vi har fått." Skriver Ellen Blind i mejlet till Karin Mannela.

Karin Mannela har även kontaktat Riksrevisionen angående detta. Även det mejlet skickades knappt en vecka efter beslutet att avsätta pengar till teaterutvecklingsprojektet.

Men Per Redemo på Riksrevisionen hänvisar endast frågan vidare till departementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".