Anna Zachrisson, forskare på Umeå Universitet Foto: Lisa Utsi/ SR Sameradion
Ábeskovvu/ Abisko

Tänkta gruvetableringar i fjällen blir forskningsprojekt

"Vi ville hitta fall där man hade kommit igång"
2:42 min

I dagarna hålls en kunskapskonferens med namnet "Storslagen fjällmiljö" i Abisko där Naturvårdsverket är arrangör.

"Gruvdrift i fjällen: en studie av olika vägar mot hållbarhet", är ett av de sju forskningsprojekt som beviljats pengar i forskningsprogrammet och i det blir två tänkta gruvetableringar faktiska fall, det säger Anna Zachrisson, en av forskarna i projektet från Umeå Universitet.

-Vi har valt två fallstudier och det är då den planerade eventuella järnmalmsgruvan i Kallak, Jokkmokks kommun och den eventuella gruvan i Rönnbäcken i Tärnaby, Storuman kommun.

Varför har ni valt just dom här två områdena?

-Vi ville hitta fall där man hade kommit igång, åtminstone har påbörjat en process för att få dom tillstånd som krävs för att starta en gruva i slutändan. Och då var det två fall som dessutom låg i fjällregionen. (Den här utlysningen handlar ju om fjällen, säger Anna Zachrisson.  

Naturvårdsverkets forskningsprogram " Storlagen fjällmiljö" ska pågå i 5 år.  Med anslag från Naturvårdsverket på sammanlagt 26 miljoner kronor är 7 forskningsprojekt i gång . Anna Zachrisson säger att de ska i sitt arbete titta närmare på hur styrningen kring att få tillstånd till gruvetableringar går till och hur det uppfattas lokalt.

-Både på hur styrningen runt i kring de här gruvverksamheterna ser ut, tillståndsprocessen osv. Men även titta närmare på hur den här frågan uppfattas i lokal samhället. Och där är meningen att vi ska försöka skapa någonslags mötesplats för att få upp och synliggöra dom perspektiv som finns kring gruvfrågan.

Har ni några tankar kring vilka aktörerna kan vara, kommer det vara privat personer?

-Vi riktar oss inte till privat personer i första hand, utan vi vill att man är representant för någon slags organisation eller myndighet. Det är tanken. Så vi har kontaktat samebyar, byaföreningar och kommunerna naturligtvis. Näringslivsorganisationer osv, säger Anna Zachrisson.

Jörgen Jonsson, SSR, säger att mycket beror på forskningsresultaten och hur man får användning av det.

-För det första är det jätte bra att man forskar om det, att man har fått medel att man kan forska om det. Sen är det ju naturligtvis beroende på vilket resultat man kommer fram till. Och då får man se på naturligtvis på resultaten hur man kan gå vidare. Men vi kräver ju att vi ska få vara med i de här forskningsprojekten, säger Jörgen Jonsson.

Anna Zachrisson tycker att idag är det ett stort tryck på hur gruvetableringarna hanteras och vill att deras arbete ska vara till hjälp vid en sådan process.

-Kan man hitta en väg framåt genom att få upp alla perspektiven på bordet och kanske se nya lösningar som ingen aktör hade sett innan, säger Anna Zachrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".