Anna-Lill Ledman, doktor i Historia, Umeå universitet. Foto:Sophia Rehnfjell
Sápmi

Idag är det sista dagen att registrera partier och kandidater till sametingsvalet.

"Det finns ju så mycket mer än bara kön"
1:24 min

Trots ett aktivt arbete har kvinnor varit underrepresenterade i alla tidigare val.

Andel kvinnliga/manliga kandidater i sametingsvalen 1993 - 2009.


Enligt Anna-Lill Ledman, doktor i historia, som jobbat med genusforskning, är en jämn könsfördelning viktig då det signalerar att politiken är lika viktig för kvinnor och män.

- Men sen är det ju också att det har att göra med att ta till vara på möjligheter, rättigheter och skyldigheter och att det inte ska spela någon roll om man är kvinna eller man inom politiken, säger Anna-Lill Ledman.

Sametinget antog  2004 ett jämställdhetsprogram och har på uppdrag av regeringen jobbat med att stärka samiska kvinnors delaktighet i samhällslivet. Slutrapporten visar att ett ökat partistöd skulle vara en lämplig åtgärd för partiernas del. Ett ständigt arbete med jämställdhetsfrågor är absolut nödvändigt enligt Ledman.

- Jämställdhetsarbete generellt sett måste man komma ihåg att det är en process, det är ingenting som man gör färdigt i och med att man kanske etablerar ett jämställdhetsdokument utan det är en fråga man ständigt måste jobba från olika håll och det kan inte lämnas vilande, då har det en tendens att försvinna i det allmänna bruset, säger Anna-Lill Ledman.

Men något man inte får glömma är att utifrån ett rättviseperspektiv är det inte är bara kön som har betydelse för jämställdhet.

-Ja, det finns ju så mycket mer än bara kön när det gäller representation, det finns ju massor med olika grupper naturligtvis, som alla vill representeras, på ett sätt som är bra, säger Anna-Lill Ledman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".