Räddningsarbete under Herculesolyckan. Foto: Svein H Stian / TV 2 Norge
Kebnekaise

Ett år efter Herculesolyckan

"Visst blickar man in i dalgången och ser nedslagsplatsen"
1:35 min

Idag är det ett år sedan ett norskt Herculesplan kraschade in i Kebnekaise och fem personer i besättningen omkom.

En händelse som renskötaren och fjällföraren Erik Sarri i Nikkaluokta aldrig kommer att glömma.

Han deltog nämligen i det intensiva sökandet efter flygplanet.

– Det var en omtumlande upplevelse med väldigt dåligt väder som försämrades under tidens lopp. Kommande natt och dag blev stormen bara värre och värre, säger han.

Det var vid 15-tiden den 15 mars 2012 som det slogs larm om att ett militärt flygplan hade försvunnit någonstans i Kebnekaisefjällen.

Det blev ett stort pådrag där både norsk och svensk militär deltog i sökandet. Erik Sarri och några andra renskötare fick hjälpa till eftersom de visste hur fjällterrängen såg ut.

– Och ett dygn senare började man hitta de första vrakdelarna, säger Erik Sarri.

Nu är det betydligt lugnare i Nikkaluokta. Fjällföraren Erik Sarri fortsätter med att köra bandvagn i fjälldalarna. Men visst tänker han då och då tillbaka på det som hände för ett år sedan.

– Kanske inte dagligen, men flera gånger i veckan. Helst när vi har börjat köra upp transporter under vintern igen. Visst blickar man in i dalgången och ser nedslagsplatsen när man passerar där. Det kommer man alltid att tänka på när man passerar där, säger han.

Reporter Alexander Linder P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".