Att lära sig samiska med hela kroppen

Syftet med projektet Aktesne, är att lära sig samiska på ett annat sätt, än att sittandes vid skolbänken.

Zara Andersson är Aktesnes projektledare:

– Det här projektet är grundat i att försöka utöka och skapa tillfällen för samiska barn att mötas och tillsammans skapa stolthet över sin kultur och sitt språk.

Zara Andersson fick 120 000 kronor från Sametingets kulturråd, för projektet Aktesne som betyder tillsammans. Målgruppen är alla samiska barn och ungdomar i Strömsunds kommun. Tanken är att samla alla barn istället för att undervisa barnen enskilt. Andersson kommer också ha ett samarbete med hemspråksläraren i kommunen. Hennes intresse för holistiskt lärande väcktes när hon läste dramapedagogik i Gävle. Andersson säger att det finns ett behov att lära sig samiska, och att den tråkiga traditionella undervisningen behöver livas upp:

– I dramapedagogiken så brukar man prata om holistisk lärande, där man lär sig med hela kroppen. Kunskapen fastnar alltså inte bara i huvudet, utan i hela kroppen - man dansar sig till kunskap.

Inom dramapedagogiken så använder man sig av alla estetiska utrycksformer såsom dans, musik, drama och bild. Exempelvis så när man säger ordet räv, så ska man röra sig som en räv – på det sättet fastnar språket också i kroppen. 

Tanken med projektet är också att samiska barn skall få träffas och känna att de är i majoritet och att det är samiskan som står i fokus. Dramapedagogiken är ett verktyg som fungerar väldigt bra för barn, som brukar uppskatta att inte behöva sitta still och läsa hela tiden – att man leker sig till kunskap säger Zara Andersson

– Jag tror att alla insatser, även små kan höja nivån, som jag också hoppas ska vara bestående efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".