Lars J:son Nutti är en av dem som står bakom anmälan av partiet Vi Samer/Mii Sámit till sametingsvalet. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
Sámediggi/Sametinget

Nio partier klara för sametingsvalet

De nuvarande åtta partierna i Sametinget får ytterligare ett parti att tampas med i valet. Valmyndigheten har nämligen registrerat och godkänt nio partier, där partiet Mii Sámit/Vi samer nu utmanar de övriga i kampen om mandaten.

1997-2005 fanns det ett parti i Sametinget under namnet Mii Sámit och nu ställer alltså ett parti med samma namn upp i årets val. Partiet har samlat in 50 namnunderskrifter från personer som är med i sameröstlängden, vilket är kravet för att registrera ett parti till sametingsvalet.

Bakom anmälan av partiet står Lars J:son Nutti och Nils Matti, allt enligt uppgifter från valmyndigheten.

Valmyndigheten jobbar just nu med att kontrollera namnen på de nio partiernas partilistor, ett jobb som ska vara klart innan fredag och då kommer listorna att läggas ut som officiella på valmyndighetens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".