Junselevargen. Foto: Naturvårdsverket.

Junselevargen på väg tillbaka igen

Magnus Kristoffersson om Junselevargen, P1 Morgon
5:24 min

I fredags flyttades den från Västernorrland till Stockholmsområdet. Nu är Junselevargen redan på väg norrut. Varghonan som har flyttats söderut hela fyra gånger tidigare har redan rört sig många mil norröver sedan den placerades ut före helgen. 

Bara en ny pojkvän tycks kunna förehindra varghonan från att vandra vidare norrut, säger Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.

Hon är nu i Tierps kommun i Norduppland.

-Hon har gått tre mil rakt norrut varje natt ända sedan hon släpptes, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket.

Risken finns alltså att hon än en gång vandrar upp till renskötselområdet.

-Men den senaste natten stannade hon upp och gick en bit tillbaka. Jag har inte helt misströstat, säger Kristoffersson.

Vad som driver honan att ständigt söka sig till renskötselområdet är okänt. Under tidigare vandringar genom Sverige har hon bevisligen dödat rådjur. Vid de tillfällen då hon varit tillsammans med en hanne har hon också varit med om att döda älgar.

Men så småningom har hon ändå slagit sig ner i områden med renar.

-Renar är lättillgänglig föda. De är lätta att döda för en varg. Rådjur är snabbare och svårare att komma åt. Men om det är orsaken vet ingen, säger Kristoffersson.
-En annan anledning kan vara att det finns varg i stora delar av Mellansverige numera. Det gör att det kan vara svårt att hitta lämpliga revir där. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".