Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars-Henrik Blind. Foto: SR Sameradion

Renskötare försvarar svenskt renbete i Norge

I måndags stod bröderna Nils Anders och Lars Henrik Blind från Könkämä sameby inför Nord-Troms tingrätt. Detta för att de nekat att betala böter på 5000 kr för att de olovligen, enligt norsk lagstiftning, har sina renar på sommarbete i Markenes i Balsfjord i Norge. 

Bröderna Blind har sina renar på sommarbete på norsk sida, precis som flertalet familjer på svensk sida haft i hundratals år. Efter begäran från den norska Reindriftsforvaltningen kom polisen till Markenes med begäran om att bröderna skulle flytta renarna från området. Nils Anders Blind vägrade att följa ordern och bötfälldes därefter med 5000 kr, som han vägrat betala.

- Det här är en principfråga. Böterna är småpengar. Men jag sitter hellre i fängelse än låter nationalstaten jaga bort oss från ett område som vi har rätt att vara på. Vi har varit i området hela tiden och vi kommer att fortsätta, säger Nils Anders Blind till Nordlys.

Knut Helge Hurum, Blinds advokat och försvarare, menar att familjen har rätt att bruka området genom historisk hävd. Han menar också att gårdagens rättegång kan bli ett genombrott för de svenska samernas rättigheter i Norge. 

- Det finns två sätt att lösa denna konflikt. Antingen att Norge och Sverige kommer överens om en ny konvention om att samer i Könkämä har rätt till bete i de områden som de historiskt har använt. I detta fall kan domstolen bestämma att de har rätt att använda Markenesområdet, något som kan skapa prejudikat för andra områden i framtiden, säger Knut Helge Hurum.

I en konvention som legat på is sedan 2010 föreslås att Könkemäsamer ska få tillbaka betesrättigheterna i Markenes. Men parterna är ännu inte överens. Fram tills dess kommer Reindriftsförvaltningen att fortsätta att avvisa Blind från Markenes, eftersom de inte har rätt att nyttja markerna i detta område för renbete, enligt norsk lagstiftning.

Nästa måndag väntas dom i målet. Detta rapporterar Nordlys.no.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".