Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingsvalet 2013

Rannerud: Det är redan för många partier

Publicerat onsdag 20 mars 2013 kl 00.11
"Känns som jättemassa partier"
(2:20 min)
"Det hade räckt med fyra partier", menar Jan Rannerud som är partiledare för Vuovdega. Foto: Anna Sunna/Sameradion

Partiet Mii Sámit/Vi Samer ställer upp i sametingsvalet och därmed är det nio partier som går till val i maj. Men Skogssamernas/Vuovdegas partiledare Jan Rannerud tycker att det redan är för många partier i Sametinget med de åtta nuvarande.

 – Det känns som att vi har en tendens att överdriva det här partibildandet, har vi ett väljarunderlag på drygt åtta tusen så känns det som jättemassa partier. Kan det finnas åtta så stora olikheter, alltså olika frågor som varje parti ska driva att vi kan skapa åtta olika partier, jag kan inte se det, säger Jan Rannerud.

Bakom anmälan av partiet Mii Sámit står Nils Matti och Lars J:son Nutti. Nutti var också med när partiet var med i Sametinget under två mandatperioder, åren 1997 till 2005.

Vi har ännu inte fått uppgifter om vilka som nu står på partiets listor, valmyndigheten granskar just nu alla partilistor och senare den här veckan fastställs dom och offentliggörs.

Enligt Nils Matti är ett par av partiets huvudfrågor rovdjurssituationen för rennäringen samt att få stabilitet i Sametinget, det säger han till SVT Sápmi. Vi har även sökt Lars J:son Nutti för en kommentar, men inte fått tag på honom.

Vuovdegas Jan Rannerud tycker alltså att det redan är för många partier i Sametinget - och han menar att det gör det svårare att enas kring de viktiga frågorna.

Av de andra partiledarna vi pratat med så säger Samelandspartiets Ingrid Inga visserligen att det kan blir för många små partier, men samtidigt menar hon att det demokratiska systemet måste följas.

Guovssonástis partiledare Per Mikael Utsi är inte förvånad över att det dyker upp nya partier till valet och han menar också att det hör till demokratins spelregler att kunna ställa upp i valet.

Lars-Paul Kroik, partiledare i Álbmut ser nya partier som ett tecken på missnöje med hur Sametinget har fungerat, men han vill inte kalla Mii Sámit ett missnöjesparti.

Och Landspartiet svenska samers partiledare Lars-Jonas Johansson välkomnar det nionde partiet.

 – Det är ju upp till var och en att dra sitt strå till stacken för att få en bättre politik framöver, och det är bra att man visar sin vilja till att vara innovativ när det gäller att bidra med sitt för att göra samepolitiken starkare i Sverige.

Fråga

Mii sámits kandidater i bokstavsordning

Otilia Margareta Häll, Falun
Alf Iversen, Jokkmokk
Henrik Kuhmunen, Jokkmokk
Mariana Leutwiler, Rönninge
Bror Läntha, Jokkmokk
Patrik Marakatt, Kiruna
Nisse Matti, Gammelstad
Lars J:son Nutti, Porjus
Therese Pittja, Porjus
Johannes Päiviö, Jokkmokk
Hilding Rimpi, Gällivare
Maria Silverplats, Porjus
Nils Walkeapää, Porjus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".