1 av 2
Lisa Vipola har gjort ett eget Duodjimärke förvillande liket Samerådets kvalitetssigill. Foto: Anna Sunna/ SR Sameradion.
2 av 2
Gunvor Guttorm. Foto:Jimmy Bäckström/ SVT Nordnytt
Sápmi

Kan vara varumärkesstöld säger slöjdprofessor

"Det är ett hån mot Sámi Duoddji"
1:59 min

Lisa Vipolas egentillverkade duodji–märke, kan vara varumärkesstöld.
Det säger Gunvor Guttorm, professor i duodji.

Gunvor Guttorm, professor i duodji, ser allvarligt på saken och menar att om någon låtsas att det är ett äkta duodji-märke och dessutom säljer varor i dess namn, då är det rena stölden.

Lisa Vipola upprörde många med sitt konstprojekt efter att ha använt ett egentillverkat duodji-märke på sina varor, som var mycket likt det redan befintliga märket.

Gunvor Guttorm, säger att om någon använder duodji-märket på sina varor och inte förklarar att märket inte är äkta, så anser hon det vara en ren stöld. Speciellt när märket dessutom är så snarlikt, att det är svårt att skilja på det falska och det äkta märket, som finns i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Att det är många som är upprörda över Vipolas uttalanden, kan Gunvor Guttorm förstå. Det här ligger för nära vardagen för många, och att Lisa Vipola dessutom tar så lätt på duodji, är ett hån mot sameslöjden, säger Gunvor Guttorm.

Duodji-institutets direktör i Norge, Inga Hermansen Heatta, säger att det är konstigt att man kan göra vad man vill med duodji:

– Hon måste ha lite kunskap om duodji. Vipola är välkommen till duodji- institutet så vi kan förklara för henne vad samisk slöjd är och vart skåpet skall stå, säger Inga Hermansen Heatta.

Ansvaret ligger hos de i Sverige som håller på med samisk slöjd, att ta vara på den. Sámi duodji är levande varumärke som man inte bör eller ska förändra, säger Inga Hermansen Heatta.

– Sámi duodji ska inte hånas och speciellt inte av de som inte har samisk tillhörighet och inte känner till duodji, utan bara härmar andra, säger Inga Hermansen Heatta.

"Vem som helst borde få vara same"

Lisa Vipola. Foto: Anna Sunna/ SR Sameradion

Förra veckan var det vernissage av Lisa Vipolas utställning " Äkta sameslöjd" på galleri Syster i Luleå. Under vernissagen kom Vipola själv ut som same. Hennes budskap är att väcka en diskussion om tabun och vem som får kalla sig same.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".