Könkämä sameby stoppade renbetesavtal

" Det är inte rätt av dem "
1:24 min

En vintergrupp i Könkämä sameby, har försökt ingå ett renbetesavtal med Mauken/Tromsdalen renbetesdistrikt i Norge. Det är bröderna Lars-Henrik och Nils-Anders Blind i Karesuando som försökt skriva avtalet som nu har stoppats av Könkämä sameby.

Johan Anders Oskal från Mauken renbetesdistrikt i Norge, berättar att det var i fjol som han, Lars- Henrik Blind och Nils Anders Blind skrev under ett avtal om att båda samebyarna skulle få nyttja respektive renbetesland. Men avtalet bröts för att övriga i Könkämä sameby, inte ville skriva under avtalet.

– Det var ju därför vi hade gått med på att de skulle få komma över till norska sidan med sina renar, men nu fick inte vi lov att komma över på svenska sidan, vilket gör att vi inte tycker att de har rätt att komma med sina renar hit.  

Johan Anders Oskal är upprörd över att bröderna Blind ändå kommer med sina renar till deras renbetesdistrikt, och menar att de borde respektera varandra. De har inte tillräckligt stort distrikt, för att kunna ge bort delar av renbeteslandet, säger Oskal. Enligt honom hade det bästa varit, att de hade kunnat komma överens, istället för att flytta över renar olagligt.  

– Nu känns det som att vi håller på att förlora renbetesland, vilket känns otrevligt. Det är nästan som ett hot, att de ska ta tillbaka markerna, som de använt för länge sedan, säger Johan Anders Oskal.

Per-Olof Nutti ordförande för Könkämä sameby vill inte ställa upp på en intervju, men säger till Sameradion, att när inte hela samebyn har skrivit under avtalet, är det ogiltigt. Sameradion har också försökt nå bröderna Blind, utan resultat.

Renskötare försvarar svenskt renbete i Norge

Lars-Henrik Blind. Foto: SR Sameradion

I måndags stod bröderna Nils Anders och Lars Henrik Blind från Könkämä sameby inför Nord-Troms tingrätt. Detta för att de nekat att betala böter på 5000 kr för att de olovligen, enligt norsk lagstiftning, har sina renar på sommarbete i Markenes i Balsfjord i Norge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".