Sápmi

Svar om bristerna på sameskolorna

Med anledning av de brister som tidigare påtalats av Skolinspektionen har Sameskolstyrelsen nu lämnat in en åtgärdsrapport för sameskolorna. För att förbättra utbildningskvaliteten kommer man bland annat att försöka få till ett bättre samarbete mellan de olika sameskolorna. 

Bristerna som tidigare påtalats är bland annat att flera lärare som undervisar på sameskolan inte varit behöriga och att ett samiskt perspektiv saknas i de olika ämnena. Andra påtalade brister är att det inte finns tillgång till bibliotek och musikinstrument samt att det saknas möjlighet till simundervisning.

En åtgärdsplan har skapats för respektive skola för att de fem olika sameskolorna ska få ett gemensamt arbetssätt. Den visar på både omedelbara och långsiktiga åtgärder för att förbättra de påtalade bristerna. De omedelbara åtgärderna visar på vad som gjorts hittills för att eleverna som går på sameskolan nu inte ska drabbas. De planerade långsiktiga åtgärderna ska säkerställa att bristen inte uppstår igen.

För att bygga upp rutiner och förbättra utbildningskvaliteten på sikt kommer man bland annat att använda sig av systematiskt kvalitetsarbete som instrument. Rektorerna och lärarna på de fem sameskolorna har fått en introduktionsutbildning i metoden och kommer att fortbildas framöver.  

Man försöker också att möjliggöra ett bättre samarbete mellan lärarna i respektive ämne i de olika sameskolorna. En ny webbaserad samarbetesplattform är under uppbyggnad för att personalen lättare ska kunna samarbeta med varandra oavsett geografisk placering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".