Sápmi

Slaktstöd blir ersättning för rovdjursskador - renägare drabbas

Pengar från slaktstödet skulle gå direkt till renägarna istället för till marknadsinsatser för renkött. Det beslutade Sametingets plenum. Men nu ser det ut som att renägarna blivit blåsta på pengarna.

För ett halvår sedan beslutade ett enigt plenum att hela prisstödet som ges vid slakt ska gå direkt till renägaren. Men än idag syns inte pengarna till.

 – Jag har väntat och undrat vars de där pengarna egentligen tagit vägen, säger renägaren Jakob Nygård i Sirges sameby.

Det handlar om den så kallade 50-öringen. När en renägare slaktar och säljer sina renar så betalas det ut ett prisstöd som är 9 kronor per kilo för vuxen ren och 14.50 kronor per kilo för kalv. Av det prisstödet har 50 öre sedan lång tid tillbaka gått till marknadsinsatser för renköttet.

50-öringen har sitt ursprung i Tjernobylolyckan. Det radioaktiva nedfallet i norra Sverige drabbade rennäringen hårt, på många håll blev renbetet förstört och över 70 000 renar fick kasseras det första året efter olyckan.

Varumärket renkött fick sig en ordentlig törn och priset störtdök. Därför beslutade regeringen att 50 öre av prisstödet skulle gå till marknadsinsatser för renkött. Renköttet skulle renas i konsumenternas ögon.

Efter det har 50-öringen använts på olika sätt, oftast i Samernas Riksförbunds, SSR:s regi. På 90-talet gick det bland annat till Branschrådet för renkött som låg under SSR och nu under de senare åren har summan som är mellan 600 000 - 800 000 kronor gått till att delfinansiera SSR:s projekt Renlycka.

Men i en motion som undertecknats av Guovssonástis ledamöter Lars-Jon Allas, Inger-Baer Omma och Karin Vannar så föreslås att hela prisstödet, inklusive 50-öringen, ska tillfalla den enskilde renägaren.

Motionen lämnades in hösten 2010 och de tre bakom den menar att Sametinget istället för att ta 50-öringen från renägarna, kan använda pengar från rennäringens främjandeanslag till att fortsätta arbetet med marknadsinsatser för renköttet.

I slutet av oktober ifjol antog plenum motionen enhälligt. Plenum gav samtidigt styrelsen i uppdrag att ändra föreskrifterna om prisstödet så att förslaget i motionen också kan genomföras i praktiken.

Men fortfarande idag har ingenting hänt och renägarna har inte sett röken av den där 50-öringen. Och ska man tro näringslivschefen på Sametinget Lars-Ove Jonsson så lär renägarna få vänta innan de får sina pengar.

 – Ja, i dagsläget kommer ju de här pengarna att gå till främjandeanslaget i Sametingets budget och därifrån kommer de mest troligen att användas till att utbetala rovdjursersättning, säger Jonsson.

Det här innebär alltså att pengar som tidigare varit avsedda som stöd, nu istället blir ersättning för skada.

 – Nog är det konstigt att de här pengarna som rättmätigen tillhör oss som sålt till slakt, nu går till att betala ut en ersättning för skador som rovdjur orsakat, säger Jakob Nygård.

Det var alltså sametingsstyrelsen som fick i uppdrag av plenum att ändra på föreskrifterna så att 50-öringen ska kunna gå direkt till den enskilde renägaren.

Ordförande i Sametingets styrelse är Per-Mikael Utsi, partiledare för Guovssonásti, och därmed partikamrat med Inger Baer-Omma, Lars-Jon Allas och Karin Vannar, de tre som undertecknat motionen.

Men Utsi tar inte på sig något ansvar för att ingenting har hänt.

 – Plenum har beslutat så här och styrelsen har flera gånger begärt att kansliet ska färdigställa saken, pengarna skulle ha betalats redan i början av det här året. Men så har inte skett och vi väntar fortfarande på att kansliet ska göra sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".