Nya handskar inhandlades av Sylvia och Paul Hadders. Foto: Lars-Ola Marakatt/ SR Sameradion

”Vi älskar Saivomuotka”

De köpte hus i byn med mest pensionärer. Fler och fler utlänningar köper stugor i norra Sverige.
- Det här är idealiskt för oss, vi är ute efter lugnet, säger Sylvia Hadders, som för två år sedan köpte hus i Saivomuotka i de nordligaste delarna av Kiruna kommun.

Utländskt ägande och utlandssvenskars ägande av fritidshus i Sverige fortsätter att öka. De största procentuella ökningarna 2012 jämfört med 2011 har skett i norra Sverige. Det utländska ägandet ökade med 19,6 procent i Norrbotten, och 10,3 procent i Västerbotten. Och finns det inga stugor att sälja så köper man hus, som i Sylvia och Pauls Hadders fall:

- Vi hade inte sett huset innan köpet som vi gjorde via nätet, skrattar Sylvia Hadders.

I Sverige ägs 36 000 fritidshus av utlänningar. Allra flest stugor ägs av danskar, 11 696, följt av tyskar, 10 029 och norrmän, 9 969. Sedan 2000 har utländska ägandet ökat med 98 %.

- Det här var inte dyrare än en bilaffär, säger Paul Hadders.

Sylvia och Paul är i Saivomuotka tre gånger per år. Det för att komma bort från stressen i Schweiz. De köpte huset i Saivomuotka vid muonioälven för 230 000, eller fem av Sylvias månadslöner i ett land med drygt 7 procent i moms. De gillar Saivomuotka så mycket att de kan tänka sig att bosätta sig där vid pensionsdags.

- Här kan man ju inte göra sig av med pengar. Det finns inget här, ett billigt liv.

- Han gillar att åka skidor och hade vi tillräckligt med pengar, skulle vi stannat här redan nu, säger Sylvia Hadders.

- Nackdelen är väl mörkret om vintrarna. De är väl något jag måste vänja mig vid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".