Mikael Svonni. Foto: Tobias Poggats/ SVT Sápmi
Ubmeje /Umeå

Umeå Universitet prioriterar inte samiskan, menar språkprofessor

"De har inte prioriterat samiskan"
1:21 min

Staten borde granska hur Umeå universitet använder de medel som går till samiska studier. Det menar Mikael Svonni, språkprofessor inom samiska vid Tromsö universitet, som inte tycker att Umeå universitet använder statens medel på rätt sätt.

– De har inte prioriterat samiskan, istället har de har använt de pengar som finns för att ge undervisning på en lägre nivå. De har uppenbarligen inte ett längre perspektiv på sin utbildning eftersom nya forskare och nya lärare hela tiden måste utbildas, säger Svonni.

Umeå universitet har fått kritik från Universitetskanslersämbetet, som ger omdömet "bristande kvalitet" till utbildningarna i samiska. Åtgärdas inte bristerna kan universitet mista examenstillståndet till den enda utbildning som leder till kandidatexamen i samiska.

Mikael Svonni som varit professor på Umeå universitet för fem år sedan är inte förvånad över kritiken. Speciellt konstigt tycker han är att universitet fortfarande saknar en professor i samiska.

– Om man tittar på vilka lärarresurser de verkar ha totalt sett, så verkar de vara i underkant. De har förmodligen bara hållit undervisningen på en lägre nivå och har inte den bredd som ett universitet behöver ha för ett ämne som samiska. Det tror jag är det huvudsakliga skälet till att universitet inte har utvecklats såsom det borde när det gäller samiskan, säger Mikael Svonni.

Görel Sandström, universitetslektor vid Umeå universitet, säger till Sameradion att den utbildning som utvärderats är inte den utbildning de har idag. Sandström säger att de har höjt kraven och att de ser på examensarbetena som skrivits från 2010 och framåt att studenterna når målen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".