Sápmi

50-öringen väcker känslor

"Då är det otroligt märkligt"
1:42 min

I höstas beslutade plenum att de 50 öre av renägarnas prisstöd som tidigare gått till marknadsinsatser för renkött ska tillfalla renägarna. Men det beslutet har inte följts.

När motionen enhälligt antogs gav Plenum styrelsen i uppdrag att ändra föreskrifterna, vilket inte har gjorts. Som det ser ut idag kommer pengarna att läggas i rennäringens främjandeanslag för att mest troligt täcka de hål som finns där- rovdjursersättningar till samebyarna.

Detta är något som Per-Mikael Utsi, styrelsens ordförande inte tar på sig ansvaret för.

– Plenum har beslutat så här och styrelsen har flera gånger begärt att kansliet ska färdigställa saken, pengarna skulle ha betalats redan i början av det här året. Men så har inte skett och vi väntar fortfarande på att kansliet ska göra sitt jobb, säger Per-Mikael Utsi.

När Sameradion ringer till renägarförbundet för att höra vad de anser om detta är det istället vi som får ge dem nyheten om vad som hänt. Sametinget har inte meddelat hur det egentligen ligger till med 50-öringen. Lillemor Baer, rådsmedlem i Renägarförbundet reagerar starkt på vad hon just fått höra.

– Jag måste säga att då är det otroligt märkligt. Det är ju inte bara det, vi betalar redan idag rovdjursinventeringen ur vår egen börs, vi betalar skyddsjakt ur vår egen börs och sen ska vi dessutom betala rovdjursersättningen ur vår egen börs. Då har det ju verkligen gått för långt. Måttet har varit rågat för länge sedan men då har droppen kommit som urholkar stenen, det är helt klart, säger Lillemor Baer. 

Sameradion har utan framgång försökt nå Sametingets kansli för en kommentar.

Slaktstöd blir ersättning för rovdjursskador - renägare drabbas

Pengar från slaktstödet skulle gå direkt till renägarna istället för till marknadsinsatser för renkött. Det beslutade Sametingets plenum. Men nu ser det ut som att renägarna blivit blåsta på pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".