Sápmi

Renskötare i Saarivuoma - maktlösa inför rovdjursangrepp

"Vi får inget gehör någonstans"
1:14 min

Inom en kort tid har en vintergrupp i Saarivuoma hittat närmare hundra rovdjursdräpta renar. Renskötarna känner sig helt maktlösa och vet inte vad de ska ta sig till.

– Ja, det är ju en tragisk syn. Hittils har vi hittat fem, varav tre stycken halvdräpta, som vi har fått ta livet av - det är inte roligt. Det är med gråten i halsen man åker varje morgon,eftersom man vet vad som väntar, säger Gustav Marainen. 

Just nu befinner sig Marainen och hans kollegor i Norge med sina renar. Rovdjuren är inte färre där. Enligt Marainen är det ett måste för den svenska staten att börja se till hela rovdjurstrycket- rovdjuren har inga landsgräser. I väntan på beslut om skyddsjakt gör renskötarna allt för att värja renarna från rovdjursattacker. Men hoppet har börjat tryta när någon förändring aldrig sker, säger Gustav Marainen.

– Det här är inte första gången, det har pågått i flera år. Vi har haft det här problemet länge. De senaste fem åren har det i princip varit samma antal varenda år, men vi får inget gehör någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".