Sámediggi/Sametinget

Chefsbyten på Sametinget skapar oro hos personalen

Sametinget har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion. Det handlar bland annat om att Sametinget flera gånger under de senaste åren har bytt kanslichef, vilket skapat oro och uppgivenhet hos personalen.

Dessutom saknar Sametinget årliga rutiner för att undersöka arbetsmiljön, vilket innebär att det inte finns några riskbedömningar och åtgärdsplaner vad gäller arbetsmiljöproblem.

Arbetsmiljöverket besökte Sametinget den 15 mars i år och i inspektionsprotokollet påpekar man också att de olika policys som ligger till grund för verksamheten behöver uppdateras och förbättras. Bland annat gäller det arbetsmiljöpolicyn och trafiksäkerhetspolicyn, där det saknas tydliga instruktioner för hur man ska färdas säkert i fordon som bil eller snöskoter.

Enligt Arbetsmiljöverket kan bristerna leda till sjukskrivning och ohälsa hos personalen.

Vidare konstaterar Arbetsmiljöverket att det är svårt att rekrytera lokala skyddsombud på Sametinget. Under inspektionen har det också framkommit att det kan finnas behov av att använda företagshälsovård för att på ett bra sätt bygga upp ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.

Senast den 31 maj vill Arbetsmiljöverket att Sametinget svarar på hur bristerna har åtgärdats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".