Vargpar från Norrbotten etablerade i Tiveden

Det vargpar med finsk-ryskt ursprung som för en månad sedan flyttades från Norrbotten till Tivedens nationalpark har av allt att döma etablerat sig nära utsläppsplatsen.

Naturvårdsverket beslutade i februari att vargparet, som vandrat in från Finland till Tornedalen i Norrbotten, skulle flyttas söderut. De släpptes i Tiveden, i gränsområdet mellan Västergötland och Närke, den 20 februari.

-Det ser verkligen ut som om de har etablerat sig där nu. Länsstyrelsen har konstaterat några revirmarkeringar och vargparet har inte visat någon indikation på att röra sig från det geografiskt stora Tivedenområdet, säger Helene Lindahl, projektledare för genetisk förstärkning vid verket.

Nu är förhoppningen att varghonan ska få valpar i vår. Det skulle ge ett mycket behövligt tillskott av nya gener i den starkt inavlade svenska vargstammen.

-Om det blir valpar i år går inte att sia om. Men vi har inte sett att tiken skulle löpa fortfarande, vilket kan vara ett tecken på att hon har parat sig, säger Helene Lindahl.

Vid tidigare vargflyttar har djuren inte stannat i utsläppsområdet.

-Att vargparet så snabbt etablerat sig nära utsläppsområdet i Tiveden kan bero på att vi flyttade dem precis före parningsperioden. Då håller paret ihop extra hårt, säger hon. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".