SAMETINGSVALET 2013

"Fördelningen av partistöd orättvis"

Fördelningen av partistöd är orättvis. Det menar valnämndens ordförande Birger Nilsson. 

Nya partier ska få ett engångsbelopp på 25 000 kronor i partistöd medan de partier som redan finns i Sametinget får 71 850 kronor var.

- Plenum har frångått tidigare praxis att ge lika belopp till samtliga partier, sammanslutningar eller grupper som ställer upp i valet. När Sametinget ansökte om extra medel till valet användes ett budgetunderlag som valnämnden utarbetat. I detta förklaras att lika belopp skulle utdelas till samtliga partier. Det ger inte ett trovärdigt intryck att plenum senare frångår avsikten i budgetunderlaget om hur pengarna skulle fördelas, säger Birger Nilsson i ett pressmeddelande.

Detta innebär att det nya partiet Mii Sámit får mycket mindre i partistöd än övriga partier.

– Jag anser att beslutet är odemokratiskt. Men valnämnden har inget val utan måste verkställa plenums beslut, säger Birger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".