Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/ Kiruna

Hade hjärntumör men togs inte på allvar av sjukvården

"Det är ju psykiskt lidande han har varit utsatt för"
1:35 min
Ingemar Erkki är upprörd över att det tog så lång tid för hans son Mats Erkki att bli tagen på allvar av sjukvården. Foto: Sara Björne/Sameradion

Magnus Erkki sökte ett flertal gånger under ett halvår hjälp på Kiruna sjukhus för huvudvärk, synnedsättning och balansproblem, som bara ökade ju längre tiden gick. När sjukhuset tillslut tog honom på allvar, så upptäcktes det att Magnus led av en hjärntumör. 

Att det tog så lång tid innan Magnus fick behandling, gör Magnus pappa Ingemar Erkki upprörd.

- Han berättade ju själv att de tar mig inte på allvar. Bara ordinerade andra värktabletter och sen att de ordinerade till en optiker - då blev jag förbannad. Det är ju psykiskt lidande han har varit utsatt för i ett halvårs tid. Jag tycker att det är bra att allmänheten får veta hur det går till egentligen, säger Ingemar Erkki.

Det var den 24 oktober som Magnus Erkki för första gången uppsökte primärvården i Kiruna för sina åkommor. Efter upprepade försök, fick Magnus till slut hjälp av en kvinna, som tillsatte en utredning.

Men då hade det redan dröjt ett halvår, sedan första läkarbesöket, och Magnus Erkki hade redan fått problem med att prata, samt att han inte kunde gå ordentligt. När Magnus Erkki sedan fick diagnosen allvarlig hjärntumör, gick allt snabbt och han opererades inom kort.  I dagsläget mår han bra, men hämtar sig fortfarande från operationen.

Men det är inte bara Ingemar Erkki som tycker att det är konstigt att det dröjt så länge. Även chefsläkaren på primärvården, vill att fallet ska utredas:

– De ska komma och göra en utredning, och det kan bli en Lex Maria anmälan. Det är ju också läkaren som vill utreda detta, eftersom det inte har gått rätt till.

Vad har du för förtroende mot vården nu?

– Jag har inget förtroende alls. Händer det någonting med mig eller någon annan, så kommer jag ta kontakt med Gällivare. Jag kommer inte att vända mig till Kiruna sjukhus, säger Ingemar Erkki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".