Sápmi

Boken gav henne kunskap om samer

"För mig har nya vyer öppnats"
1:54 min

Under förra året släpptes en historisk folkskildring och dokumentärroman om samekvinnan "Maria Magdalena Mathsdotter", som i mitten av 1800-talet for till Stockholm för att kräva bättre skolor för de samiska barnen.

Boken öppnade en helt ny värld för för författaren Lilian O. Montmar

- Det har ju varit väldigt intressant, för mig har nya vyer öppnats, jag visste ju ingenting om samer, vad jag fick reda på, är ju svensk historia helt enkelt.

Maria Magdalena Mathtsdotter var samekvinnan som lovade sin syster som gått i kåtaskola att hon skulle se till att samerna fick bättre skolor. Mahtsdotter tog på sig sina skidor och begav sig ner till Stockholm för att träffa kungen, vilket gav resultat. Hennes vistelse i huvudstaden är väl dokumenterad genom media och att Montmar som själv inte är av samiska härkomst skriver om en same säger hon så här.

- Det är ju alltid frågan om man får skriva om det man inte vet någonting om eller om personer man inte vet någonting om, men jag tycker att, det är ju vår ursprungsbefolkning. Jag tycker inte att det bara ska vara samer som skriver om samer. Vi skriver ju om allting annat. I skolan så undervisar vi om indianer, abourginer och inuiter och vi läser om amerikaner, varför ska vi inte läsa om samer?

Boken blev i ett led till att Montmar nu föreläser på både bibliotek och skolor landet runt om samer. Hon berättar samernas historia från Gustav Vasas tid till idag. Hon menar att det litterära utbudet om samer är smalt och även kunskapen om samer- och ställer därför gärna upp på att sprida den kunskap hon besitter. Hon möts av många frågor och ser inget problem att besvara dem.

- Det vet man ju inte förrän frågan är ställd om man har kunskap om det, jag gör så gott jag kan, men det man inte vet kan man ju ta reda på, sa Lilian O. Montmar som under 2014 släpper sin nästa bok, om kvinnors osynliga arbeten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".