Esrange, raketuppskjutning. Foto: SVT
Esrange

Beslut inom kort som avgör om mineral- och rymdintressena måste samsas

Flera prospekteringsbolag vill leta mineral på rymdbasen Esranges raketfält. Men Esrange säger nej, med motiveringen att det skulle hota hela rymdverksamheten. Inom kort väntas ett beslut som avgör om båda intressena måste samsas.

Länsstyrelsen i Norrbotten ska avgöra om Australienägda Avalon Minerals ska få en plan godkänd för undersökningsarbeten inom raketfältet. Beslutet väntas bli vägledande för om prospektering alls ska tillåtas där.

-Ambitionen är att få det klart inom några veckor, säger Hans Landberg, vid länsstyrelsen i Norrbottens rättsenhet.

- Jag vet inte om vi överklagar om beslutet går emot oss, det får vi ta sedan, säger Lennart Poromaa, chef för Esrange.

Esranges raketfält är 5 600 kvadratkilometer, en yta lika stor som Vänern.

- Det är ju inte så att vi förklarar krig mot gruvnäringen, men vi behöver det här stora området för att kunna upprätthålla säkerheten. När vi skjuter upp raketer är det saker som kommer fritt fallande från hög höjd, och som vi inte med precision kan säga var de kommer att landa, säger Lennart Poromaa.

- Syftet med att bolagen vill undersöka marken är, antar jag, att öppna gruvverksamhet. Vi får synnerligen svårt att bedriva vår verksamhet om det sker, säger han.

Esrange har en viktig roll i det europeiska rymdsamarbetet (ESA).

- Esrange är unikt, det är en nationell tillgång som ger tillträde till rymden, men basen är även viktig för EU, säger Lennart Poromaa.

Avalons vd Jeremy Read skriver i ett mejl till TT att bolaget trott att prospektering kan ske utan att Esrange verksamhet påverkas. Mineralutvinning kan bidra till att välstånd skapas i Sverige, skriver han.

- Vi är rädda för att debatten bara kommer att handla om arbetstillfällen. Det finns andra saker som är viktiga för oss människor också, inte bara det som gruvnäringen gärna lyfter, arbetstillfällen, säger Lennart Poromaa. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".