Dalarna

Ingen skyddsjakt på varg för Idre sameby

"Dom har noll koll på renskötsel"
2:00 min

Skyddsjakt på fyra vargar i den sydligaste samebyn Idre i Dalarna har fått avslag av länsstyrelsen.

Risken som samebyn upplever känns inte allvarligt enligt länsstyrelsen i Dalarna som i stället kommer med en ny lösning för att minska oron.

-Vi har förslagit att i det här fallet andra betesområden längre norr ut, ovanför Sänaheden, där inte vargarna har varit överhuvudtaget. Då kan man ta renarna dit och beta, sa  Markus Svensson rovdjursanläggare på länsstyrelsen

Det var i början av året som Idre sameby ansökte om skyddsjakt på 3 vargar på vinterbetesmarkerna. I februari såg man att vargflocken hade utökats till fyra individer. Något som samebyn  direkt ansökte om ytligare skyddsjakt på.  Länsstyrelsen avslog båda ansökningarna och bedömde att vargflocken inte hotade renskötseln. Något som Benny Jonsson , renskötare i Idre sameby inte håller med om och tycker att länsstyrelsens lösning duger inte:

-Dom tittar ju bara på en karta , dom vet ju inte hur mycket kalhuggen det är där, dom vet inte hur betesförhållanderna är. Dom har noll koll på renskötsel. Och när en byråkrat ska tala om vars renarna ska flyttas blir det helt fel, sa Benny Jonsson, Idre sameby.

Idre sameby har sen tidigare haft problem med rovdjur på renbetesmarkerna, varav förra året vistades 13 vargar i området. I dagsläget är det fyra vargar som samebyn upplever påverkar deras arbete.

Det har i sin utsträckning gått så långt att det hindrar flytten till södra östradalsälven, vilket är problematiskt eftersom  renarna är vana att beta där under vårvintern. Istället har renarna fått vistas i samma område i längre tid än vanligt och renens tillgång till föda blir lidande enligt Benny Jonsson.

I fredags kom  samebyns överklagan om länsstyrelsens beslut till naturvårdsverket. Något Markus Svensson på Länsstyrelsen kommer handlägga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".