En tidigare Nordpolenexpedition, Ola Skinnarmo och Göran Kropp, år 2000. Foto: Börge Ousland/ Scanpix

Skidexpedition till Nordpolen för att skydda Arktis

Tre unga urfolksrepresentanter från Sápmi, Seychellerna och Kanada ska delta i en expedition på skidor till Nordpolen. Detta i en aktion för att freda Arktis från oljeborrning och andra tunga industrier. 

Expeditionen är en aktion stöttad av Greenpeace för att skydda det Arktiska området från exploatering, som blir mer tillgängligt allt eftersom polarisen smälter till följd av klimatförändringarna. Men också för att bekämpa klimatförändringarna och få världens ledare att skydda Arktis. 

Teamet består av 16 personer från hela världen, varav en av dem är Josefina Skerk från Hörnefors, söder om Umeå. Flertalet av deltagarna har inte någon tidigare erfarenhet av vare sig skidor eller Arktiskt klimat. Tidigare har gruppen varit i Norge och tränat inför avresan som sker i april. 

Väl på plats kommer expeditionen att lämna en glasbehållare på havsbotten, innehållande en namninsamling från uppropet ”Save the Arctic”. Insamlingen har idag omkring 2.7 miljoner namnunderskrifter för att skapa en global fristad kring Nordpolen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".