Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RUOŦŦA/ Sverige

Dålig mobiltäckning het potatis

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 05.54

På många håll går det inte att använda mobilen - trots att operatörernas täckningskartor säger att det ska fungera. Flera oppositionspartier vill ha en lagändring, men IT-minister Anna-Karin Hatt håller inte med.

Lagen ger alla rätt till telefon i sin egen bostad, men det finns ingen lag som säkerställer att mobilnätet fungerar.

- Det är ett mycket allvarligt problem att man på vissa håll i landet varken kan larma räddningstjänst eller ambulans, än mindre driva företag på grund av att mobilnätet inte fungerar. Regeringen måste ställa krav i stället för att förlita sig på att teleoperatörerna själva ska stå för utbyggnaden, säger riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht (S) som lyfte frågan i en debatt i riksdagen på tisdagen.

I dag är Post- och telestyrelsens (PTS) enda krav på operatörerna att de ska ha en viss täckning på den yta de tilldelats licens för. Några krav på utbyggnad eller förbättring ställs inte.

- En lagändring kan vara nödvändig. Det kan inte fortsätta vara så att det är operatörerna som avgör om och när det ska vara lönsamt att bygga ut ett mobilnät för alla, säger Monica Green, IT-politisk talesman för Socialdemokraterna som får medhåll i lagfrågan av såväl Siv Holma (V) som Bodil Ceballos (MP).

Men IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) tycker inte att en lagändring är nödvändig.

- Vi har en bra mobiltäckning i Sverige. Problemen är att näten i dag är överbelastade vilket kommer förbättras när 4G-nätet är fullt utbyggt. Men det finns vita fläckar på täckningskartorna och här måste vi ställa hårdare krav på operatörerna att både bygga ut och se till att uppdatera täckningskartorna så de stämmer överens med verkligheten, säger Hatt till TT.

Vem ser till att operatörerna lever upp till kraven?

- Lever de inte upp till kraven har PTS en skyldighet att gripa in. Operatören ska leverera det man har lovat och gör man inte det handlar det om falsk marknadsföring, säger Hatt. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".