1 av 3
Fanny Kivimäki. Foto:Johanna Huuva/ SR Sameradion
2 av 3
Dans-, jojk- och berättarföreställningen "Sapmi-mitt land i landet" av Fanny Kivimäki och Simon Issat Marainen. Foto: Lisa Kejonen
3 av 3
Dans-, jojk- och berättarföreställningen "Sapmi-mitt land i landet" av Fanny Kivimäki och Simon Issat Marainen. Foto: Lisa Kejonen

Lär ut om samer genom dans, joik och berättelser

”Det har varit väldigt positiv respons”
1:17 min

"Sapmi-mitt land i landet" heter dans-, jojk- och berättarföreställningen som Fanny Kivimäki och Simon Issat Marainen tagit fram tillsammans för att sprida kunskap om samer till mellanstadieelever.

- Idén kom för två år sedan när läroplanen ändrades i skolan, då skulle man lära sig mycket mer om samerna konkret. Då kände vi att det var dags att göra en föreställning, säger Fanny Kivimäki.

Hittills har förställningen visats i Göteborg och Lidköping och Fanny Kivimäki vill gärna komma uppåt landet och visa föreställningen.

- Kiruna Musik- och teaterförening är intresserad att köpa in föreställningen och kommunen också, men tyvärr verkar vi inte få napp inom skolans värld. Jag är säker på att lärarna är intresserade, men vi har inte lyckats sälja in den till de som köper in, säger Fanny Kivimäki.

Föreställningen hade premiär den åttonde mars och under en vecka visades den tio gånger och ungefär 700 barn har sett föreställningen.

- Det har varit en väldigt positiv respons. Både lärare, arrangörer och elever har varit jätteglada för att få se den här föreställningen. De tycker att de har fått med sig otroligt mycket till att fortsätta arbeta om samerna i skolan.

Till hösten ska de förstätta med föreställningen och Fanny Kivimäki ska nu börja sälja in den.

- År 2014 så är vi inbjudna till Umeå, kulturhuvudstadsåret och Norrlands operan som också vill vara med och samproducera den här föreställningen, säger Fanny Kivimäki.

Reporter: Johanna Huuva
SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".