1 av 4
Kläde från England. Foto: Sophia Rehnfjell
2 av 4
Maria Bengts, AB Josef Wilund.
3 av 4
Ab Josef Wilund har första tjing på de tyger som blir över från catwalks i Milano. Foto: Sophia Rehnfjell
4 av 4
Foto: Sophia Rehnfjell
Sápmi

Kvalitét ger ett plagg för livet

”Kvalité är det billigaste i längden”
1:59 min

Maria Bengts säljer tyger till flera kända samiska designer. Förra veckan landade hon på Tráhppie, Umeå sameförenings kulturhus.

Tygerna kommer bland annat direkt från catwalken i Milano. Kvalitén är något Maria Bengts tycker alla borde sätta i första rummet.

-Kvalité är det billigaste i längden. Om du ska sy en folkdräkt av samisk eller någon annan design har du ett plagg för livet, syr du i dålig kvalité då noppar det upp sig och slits upp och du får göra om det, då får du köpa det dyrare tyget och då blir det dubbelt så dyrt, säger Maria Bengts.

Enligt Maria Bengts finns det ingen marknadsföring som är bättre än att möta kunderna och ge dem en personlig service. Innan hon började resa landet runt för att sälja tyger gjorde hennes far det. Företaget har sedan det startade 1913 satt kunden i fokus. Innan jag lämnar Maria Bengts och Tráhppie passar jag på att ställa några frågor.

- Vad är enligt dig det bästa tyget till en gaptie?

Ja, jag kan ju säga så här, det jag säljer mest är kläde och vadmal, mest kläde men även kostymtyger men att det är upp, för att det är så fint fall i det och så andas det.

- Du har ju lite olika kläden här, vad är det som skiljer? 

-Först och främst är det inköpspriset, det dyraste klädet vi har kommer från England. Det har en otroligt fin kvalité för att det har en väldigt fin lugg. Kläde är ju ett grovt vävt ylletyg och så valkar man det med vatten och värme och så ruggar man upp ena sidan och skär alltid luggen, ju längre lugg ett kläde har desto finare betraktas det som, säger Maria Bengts.

Vad är inne just nu?

- Retro är jättestort och just i sommar är svart och vitt väldigt väldigt stort men skräddat, ett skräddat mode är ju på väg till baka och har ju varit det ett par år så fin ull och silke är jättefint och inne, , säger Maria Bengts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".