Västerbotten

Förslag på centrum för samisk hälsa

Ett förslag om att skapa ett centrum för samisk hälsa har lämnats till landstingsfullmäktige i Västerbotten. 

Det är landstingsledamoten Nicke Grahn (FP) som vill att Västerbottens läns landsting ska utreda förutsättningarna för att öppna ett centrum för samiskt hälsa. Placeringen föreslås bli Storuman. Där finns det redan ett center för glesbygdsmedicin där forskningsarbete om samernas hälsa pågår.

I förslaget skriver han att centrumet skulle ha flera uppgifter. Bland annat vara rådgivande i samiska frågor gentemot sjukvården och hålla i informations- och utbildningsinsatser. Ordna med regelbundna hälsokontroller och bistå samer som behöver hjälp i kontakter med sjukvården, samt bistå forskningsprojekt om samernas hälsosituation.

Anledningen är bland annat att forskning visar att samers förtroende för primärvård och psykiatrisk vård är påtagligt lägre jämfört med majoritetsbefolkningen i samma område. Detta leder till att samer oftare drar sig för att söka hjälp av sjukvården.

Nästa möte för landstingsfullmäktige i Västerbotten hålls 9-10 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".