1 av 3
2 av 3
Nils Petter Labba vid en järvdödad vaja, Altavatten, Norge. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
3 av 3
"Det är min dotters ren", säger Nils Petter Labba. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Altesjávrri/ Altevann

Ännu en rovdjursriven ren hittad

De hittar renkadaver varje dag. Både svenska och norska renskötare i nordligaste gränsfjällen har fått nog.

I området kring Altevann i Bardu kommun i Norge har tre vintergrupper från Saarivuoma sameby sina renar. På grund av den rikliga snömängden har de flyttat tidigare till fjälls med renarna. Där finns också rovdjuren. 

På två veckor har de hittat närmare 90 döda renar. När vi träffar Nils-Petter Labba på sjön Álddesjávri får han ett telefonsamtal om att de hittat ytterligare ett kadaver.

- Det är min dotters ren, en vaja som snart skulle kalva, säger Labba.

Det är inte bara Saarivuoma som har problem. Även granndistriktet, Hjerttind upplever samma problem. Enligt ansvarig myndighet Direktoratet för naturforvaltning är målet för Nordnorge tio järvföryngringar, förra året hade man över tjugofem.

Enligt Knut Morten Vangen, senior rådgiver, inventerar de just nu. Målet är att minska järvföryngringarna under det här året så de närmar sig bevarandemålet.

Den senaste tiden har rovdjursdebatten varit ett hett ämne. Ođđasats TV-team följde med renskötarna under en dag.

Se tv-inslaget i Ođđasat i kväll, kl. 17.30, i SVT2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".