Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Dålig telefontäckning vid sommarvisten förenat med livsfara

Publicerat torsdag 28 mars 2013 kl 05.45
"Snart kommer något allvarligt inträffa, då står vi där som förlorare."
(2:04 min)

Dålig mobiltäckning på fjället och i glesbygden gör så att många lever farligt om olyckan är framme.

Ran sameby saknar all täckning i sommarvistet vid norska gränsen.

Att inte kunna nå 112 kan ha sina baksidor, något som Inger Anna Andersson har uppleva då hennes dotter insjuknade.

-Hon var ju bara ett barn, då hade hon hittat smärtstillande tabletter i ett skåp som vi hade då. Jag såg att hon hade tagit men jag visste inte hur många. så jag fick panik. Det var då möjligheten att ringa nödnumret saknades, säger Inger Anna Andersson

Det är i såna här situationer man är i behov av att ha fungerande telefonät i sommarvisten. I dagsläget upplevs det här som ett problem för  Ran Sameby, då den bristande täckningen ställer till med besvär och gör det svårt att nå ut till nödnumret. Något som många renskötare känner en oro över. Arbetet kan innebära fysiska skador när man handskas dagligen med maskiner och då kan telefonnätet vara enda hjälpen.

I Ran sameby har man tidigare haft tillgång till fungerande NMT täckning men den togs bort och det resulterade i att även den enda hjälptelefonen blev utan täckning. 

Myndigheten Post och telestyrelsen har ansvaret för att bättra på nätsäkerheten och för att ge alla möjlighet att ringa, men ändå så täcker de enbart 80 procent av vad NMT täckte. Något som Per Mikael Jonsson känner en frustration över.

-På något sätt klarar vi oss. Det är inte kul att lämna barnfamiljer och äldre när vi far runt fjället på kalvmärkning och där har vi fått inse själv hur viktigt de är att komma fram snabbt om man skadar sig, säger Per Mikael Jonsson.

Det är inte enbart Ran sameby som har problem med täckningen och upplever de som oroväckande. Men för att undvika olyckor har samebyn tagit saken i egna händer och utbildar nu sina medlemmar i akutsjukvård, något som kan hjälpa i lindriga skador. Om allvarligare händelser inträffar så kan det vara kört menar sameby medlemmen Jonsson.

-Vi lever i en ständig kamp om tiden, snart kommer något allvarligt inträffa och då står vi där som förlorare, sa Per Mikael Jonsson, renskötare i Ran sameby.

Vi har även försökt få kommentar av PTS myndigheten om varför de inte bygger ut nätsäkerheten men utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".