Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Västerbotten/ Jämtland

Skoterförare kontrolleras från luften

Under påsken kommer polisen att kontrollera nykterheten på skoterförare i Västerbottens- och Jämtlandsfjällen. 

I respektive län kommer det att finnas en helikopter.

I helikoptern i Jämtland har man med en ambulanssjuksköterska för att kunna ta blodprov om man misstänker rattfylleri.

Vid en nykterhetskontroll får skoterföraren först blåsa i ett sållningsinstrument, precis som vid en trafiknykterhetskontroll vid bilkörning. Om testet visar att alkoholhalten är för hög, görs ytterligare en test för att mäta hur hög halten är.

– Vid nykterhetskontroller är det viktigaste att hindra påverkade skoterförare från att fortsätta köra. Och då räcker det att provet från sållningsinstrumentet är positivt, säger Bengt Grönlund, chef för Polisflyget, i ett pressmeddelande.

I Västerbottensfjällen är helikoptern utrustad med en så kallad evidenzer. Det är ett instrument som mäter alkoholhalten i utandningsluften direkt på plats.

– Fördelen med att ha en evidenzer i helikoptern är att vi kan göra hela utredningen klar ute i fält, säger Bengt Grönlund.

Gränsvärderna för rattfylleri vid skoterköring är samma som vid bilkörning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".