Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 7
Elina Israelsson kan sjunga hem Sámi Grand Prix 2013 i Kautokeino. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 7
Piera Jovnna Somby deltar med låten "Ta dig tid att lyssna".
3 av 7
Jelle från Lujávri charmerar på scen. Foto: Lars-Ola Marakatt
4 av 7
Sunna Länsmann, 16, är med i samiska kören Sámi Jienat tävlar nu solo med Gollesuonjar.
5 av 7
Báktehárji och 300 kr. i fickan och du får se Sámi Grand Prix ikväll.
6 av 7
Melina Kuhmunen. Foto: Lars-Ola Marakatt.
7 av 7
Iŋgor Ántte Áilu Gaup deltar i både jojk- och sångdelen i kvällens Sámi Grand Prix.
Sámi Grand Prix 2013

Rösten ska ta Elina till seger

Generalrepetitionen i Kautokeino är avverkad. Inför årets Sámi Grand Prix som avgörs ikväll är Elina Israelsson från Gällivare en av huvudrollsinnehavarna. Rösten imponerar och känslan i hennes ballad om kärlek träffar rätt.

I några dagar har de tio jojkarna och de sex deltävlande i sångdelen övat inför slaget om Sápmi på sporthallen báktehárji i Kautokeino ikväll. Den bästa jojkaren och årets samiska deltävlare till Liet Lávlut ska utses. Fyra deltagare från svensk sida av Sápmi deltar. 25-åriga Elina Israelsson som utbildat sig till artist har stått på scen både i i Scandinavium och på Operan. Hon har erfarenheten och rösten att ta hem tävlingen.

 - Elina har bästa rösten och Melina har en bra låt, säger Ronald Pulk, som följt genrepetitionerna inför kvällens tävling.

- Hennes röst imponerar, säger Ronald Pulk på NRK som är en av programledarna under sameradions direktsändning.

- Jag fokuserar på min grej. Vågar inte tänka längre, säger Elina Israelsson.

Bland konkurrenterna märks 20-åriga Melina Kuhmunen, från Sudjavaara.

-  Melina Kuhmunen har en bra låt och är en potentiell vinnare, säger Ronald Pulk.

Men under repetitionen märks en viss nervositet och samspelet mellan Melina och morbror Johan Kitti synkar inte riktigt. De kommer in fel ibland och hittar inte varandra på scen.

En joker i leken som kan falla i juryns smak är gummorna i Jelle. Sju sjönsjungande mormödrar från Lujávri som påminner om en viss grupp som deltog i Eurovision förra året.

Deltävlarna i kvällens Sámi Grand prix sångtävling:
(Repriseras i sameradion måndag 1 april 06.35-08.00).

Elina Israelsson, Gällivare
Debutant i Sámi Grand Prix och har ej tävlat i musik tidigare. Men hon är scenvan med en performanceutbildning i ryggsäcken. Balladen “Gieresvuohta”, kärlek, handlar om kärleken man inte kan sätta ord på. Kärleken som man inte kan förklara. Låten är skriven av Mandy Senger.

Melina Kuhmunen, Sudjavaara/Karesuando
Hon går tredje året på musikprogrammet på gymnasiet i Kiruna och har vunnit en skoltävling i musik i Kiruna. “Det här är något helt annat” säger hon. Låten handlar om olycklig kärlek, “Sordon ráhkisvuohta”. Melina Kuhmunen har Sámi Grand prix i släkten, då storasyster Merethe Kuhmunen deltog för två år sedan. Morbror är Johan Kitti, som också skrivit låten.

Sunna Länsman, Ohčejohka
Cool 16-åring från Utsjoki. Deltar med pop/etnolåten “Golletsuonjar”. Låten är skriven av Nilo Rasmus. Hon är aktuell senare i år med en ny skiva producerad av Bernt Mikkel Haglund.

Ingor Ante Ailu Gaup, Kautokeino
Veteran i sammanhanget som gillar att stå på scen och ge av sig själv. Han är en del av rockgruppen Ivnniiguin och jobbar som skådespelare nu aktuell på Beaivváš samiska teatern. Tävlar i både jojk- och sångdelen. Eller “nymodighetsdelen” som han själv kallar det. Han har lagt “musik till jojken” som han säger. Deltar med låten “In the Heart of MA” Han vill uppmärksamma jojken och de som vågar jojka nyktra.

Piera Jovnna Somby, Karasjok
Speciellt inbjuden av producenten Klemet Anders Buljo. Deltar med låten “Geavat áiggi guldalit” som Magnus Wuolab har skrivit. Låten handlar om att längta och att bry sig om varandra. "Man ska ta tid och lyssna, förrän det är för sent", säger Piera Jovnna. Han har sjungit offentligt sedan mitten av 70-talet och är känd för sina covers på samiska.

Jelle, Lujávri.
Sju pantertanter som hållt ihop i 11 år med en stämma som får en att bli glad. Ett känslonummer som kan träffa juryn i hjärtat. Låten Lujávri handlar om miljön i Lovozero och kärlek. Första gången som gruppen tävlar i Sámi Grand Prix.

Lars-Ola Marakatt, Kautokeino

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".