1 av 8
Anders Aslak Eira är favorit att vinna jojktävlingen i Sámi Grand Prix 2013. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 8
Per Mathis Skum, 74 från Senja ska framföra Guovssonásti.
3 av 8
Anfisa Ageeva från Lujávri har en skalp sedan tidigare, 2001.
4 av 8
Nils Mathis Sara, Guovdageaidnu deltar för fjärde gången i SGP.
5 av 8
Marit Inga S. Pettersen bor i Alta och har lärt sig jojka av sin mamma. Ikväll jojkar hon sin dotter "Silje Mariell.
6 av 8
Per Bueng jojkar sin hustru "Kate". Återstår att se om det för honom till seger.
7 av 8
Margareta Haetta, Bájil/Sudjávaara jojkar om sig själv och sin skönhet.
8 av 8
Mikkel Per Sara deltar i SGP för andra gången.
Sámi Grand Prix 2013

"Anders Aslak kan ta tredje segern"

Marit Inga S Pettersen som också jojkar sin dotter Silje Mariell i kvällens jojktävling lämnar sina tips om de andra deltagarna. Hennes favorit är Anders Aslak N Eira, som är med och deltar i tävlingen för femte gången. Två gånger har han tagit hem segern. Själv tar Anders Aslak N Eira det med ro. “Vi får se”, säger han.

I jojkdelen är det mer jämnt startfält. Det bekräftar juryn som säger sig ha svårt att välja en vinnare. Men sticker ut gör Per Bueng. Han har en fin jojk om sin fru Kate. Jojken föddes efter förra årets förlust. Revanschlusten kanske är vinnarreceptet. Många sätter dock sina kort på att 42-åriga Anders Aslak N Eira står som vinnare. Han har tagit hem titeln två gånger tidigare.

Jörgen Stenberg från Malå är fortfarande osäker om rösten håller.
- Det känns inte bra. Rösten var helt borta i måndags. Nu är jag osäker om de höga tonerna håller, säger han.  

Deltagarna ikvällens jojktävling under Sámi Grand Prix

Jörgen Stenberg, Malå
Deltar med jojken”Guohtuome seädduo”, betesro. Jörgen brukar jojka den för att lugna renarna och jojka bort sådant man inte vill ha i renhjorden. Deltog 1995 men hamnade inte i toppskiktet.

Mitt betyg: 3. En jojk som kännetecknar just Jörgen Stenberg. Normalt bland de fyra bästa. Men röstproblemen kan ställa till det.

Per Mathis Skum, Senja Norge
Åldermannen, 74-åringen, deltar med jojken “Guovssonásti”. Säger sig delta innan rösten försämras.  Uppväxt i renskogen och fick jojken med modersmjölken.

Mitt betyg: 2. Rösten håller inte riktigt, bäst före datumet är passerat. Men starkt att visa att pensionärer också kan och vågar. Jojkar bättre än många av sina jämnåriga.

Mikkel Per Sara, Guovdageaidnu
Jojkar barnbarnet “Mattea”. Mikkel Per Sara är skidåkaren som tävlat i vasaloppet som tidigare också deltagit i grand prix 2009.

Mitt betyg: 2. Bra jojk men anonymt. placerar sig i mitten.

Margareta Heatta, Bájil
Hon är mest känd för att jojka under Pajala marknad. Nu jojkar hon sig själv. “Åge Ántte nieida”.

Mitt betyg: 1. Känns som ett plagiat. Jojken där hon skryter om sig själv känns som en dålig kopia. Men hon bjuder på sig själv och tar i för kung och fosterland.

Ingor Ante Ailu Gaup, Guovdageaidnu
Först med att delta i både jojk- och sångdelen i tävlingens historia. Har även rekordet i antalet Sámi Grand Prix tävlingar. Det här året blir 14:e gången han deltar. Jojkar “Anne Marita” hans yngsta dotter.

Mitt betyg: 4. Lekfullt, scensäkert. En jojk av en erfaren jojkare som kan sin sak. Placerar sig högt.

Anders Aslak N Eira, Kárasjohka
Jojkande renskötaren som deltar för femte gången. Jojkade gjorde han redan som 3-åring. Han har också erfarenhet i dessa sammanhang. Satt i juryn ifjol när tävlingen avgjordes. Han har två segrar sedan tidigare. Deltog senast 1999. Deltar med “Helge Máret”, skapad av Berit Alette Eira.

Mitt betyg: 5. Bästa rösten. En riktigt jojk som det ska låta när det är som bäst. Väver berättelser in i jojken på ett väldigt bra sätt. Sámi Grand Prix juryn har svårt att motivera annat än toppen för den här jojken.

Per Bueng, Guovdageaidnu
Deltar i tävlingen för andra året i rad. Jojkar sin hustru  “Kate”. Jojken som kom till honom i bilen när han var på väg hem från förra årets tävling.

Mitt betyg: 4. Jojken om hans fru berättar varför just han tycker att hans fru är vackrast. Vacker jojk, bra röst. Helt klart med och tävlar om de främsta platserna. Min favorit.

Anfisa Ageeva, Lujávri
Speciellt inbjuden till att delta. Jojkar om en ren som blev till människa. Vann 2001. Deltagit fyra gånger i Sámi Grand Prix.

Mitt betyg: 3. Med sin kraftfulla stämma fyller hon varje vrå i Báktehárji. Med gungande melodi vaggas man in i trygghet. Inte tillräckligt spännande och räcker inte ända fram.

Nils Mathis Sara, Guovdageaidnu
Fjärde gången gillt kanske. Här jojkar Nils Mathis Sara barnbarnet “Leah Linnea”. Har aldrig tagit sig i toppskiktet i tävlingen.

Mitt betyg: 3. Känslan finns där och lekfullheten. Kan överraska.

Maret Inga S Pettersen, Guovdageaidnu
Altabon som har nära till jojken både hemma och i farten. Hon debuterar i Sámi Grand Prix och jojkar sin dotter “Silje Mariell”. En jojk som beskriver hennes personlighet. Jojken är satt av hennes mor som också varit hennes Maret Ingas inspirationskälla.

Mitt betyg: 2. Helt klart mest power i rösten. Med tendens att vara väl skrikig i de högre registret. Bra insats men räcker inte ända fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".