Ångermanland

Junselevargen har återvänt

Junsele-vargen är nu åter tillbaka i sitt revir i Ångermanland efter att den flyttades för ett par veckor sedan till Stockholms län.

- Sedan i fredags så kunde vi konstatera att hon befann sig i reviret, men vi visste inte om hon skulle stanna eller byta riktning eller springa igenom. Men de senaste positioneringarna i morse visar att hon är i sitt revir. Att hon har hittat hem, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket till Ekot.

Junselevargen har flyttats sammanlagt fyra gånger, efter att ha orsakat problem för renskötseln i Junseleområdet. Idag finns dock inga större rensamlingar där eftersom samebyarna hunnit flytta sina renar.

Och nu lär det inte heller bli någon ytterligare varg-flytt. Den senaste flytten ansågs olämplig av Naturvårdsverket, eftersom det är påfrestande för ett djur att ryckas upp på det sättet.

Det rapporterar Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".