New York

Urfolkskvinnors rättigheter ska stärkas

"Det drabbar också kvinnorna"
1:38 min

I helgen höll Urfolksforum, en konferens i New York, för urfolkskvinnor. Målet med konferensen var att ta fram ett dokument till FN:s urfolkskonferens i Alta i juni. Dokumentet ska vara till grund för diskussionerna under konferensen i Alta.

Vibeke Larsen, som representerade Norska Sametinget, berättar mer om konferensen: 

– Det var fokus på urfolkskvinnors situation. Att säkra arealer, kvinnors utbildning, språket, samt att underlätta för kvinnor att ta ledarskap. Men också att bekämpa våldet mot kvinnor, som självklart inte är önskvärt. 

Varför behövs en konferens för urfolkskvinnor?

– I många delar av världen är det så att kvinnors synpunkter inte automatiskt kommer fram. Det var flera under konferensen som var vana att bli ignorerade och förlöjligade, även av sina egna män. Kvinnorna i Arktis har det lite lättare, där urfolkskvinnorna till exempel är med i styrningen av Sametingen i Norge, Sverige och Finland. Vi har också kvinnliga presidenter, men så är det inte i andra delar av världen.

Du var på den här konferensen som Norska Sametingets representant. På vilket sätt kan ni göra skillnad för samiska kvinnor? 

– I huvudsak så har kanske samiska kvinnor lite bättre arbetsförhållanden än andra urfolkskvinnor runt om i världen. Samtidigt så måste vi komma ihåg att vi som samiska kvinnor, och speciellt de som arbetar med de traditionella näringarna, som till exempel renskötsel, också är beroende av till exempel betesareal. Om staten inte lyssnar på rennäringens behov, så drabbar det också kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".