Västerbotten

Sametingspolitiker utreds för olovlig jakt

"Någon form av överskjutning"
2:19 min

Sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson utreds nu för jaktbrott. Det efter att han skjutit älgar på Vapstens samebys jaktmarker. Men det kan också vara så att Vapstens sameby har skjutit fler älgar än tillåtet. Det beror på om Lars-Jonas Johansson ska anses som medlem i samebyn eller inte. Därför har länsstyrelsen i Västerbotten polisanmält ärendet.

Björn Jonsson, är chef på naturvårdsenheten i Länsstyrelsen i Västerbotten: 

–Det är någon form av överskjutning som har gjorts på samebyns licens. Det har skjutits av Lars-Jonas Johansson och sedan har samebyn skjutit de älgar som finns på licensen. Någon har uppenbarligen gjort något som kan misstänkas vara brottsligt och därför har vi valt att polisanmäla händelsen, säger Björn Jonsson.

Länsstyrelsen misstänker olovlig jakt av Johansson eller en överskjutning av Vapstens älgtilldelning. Lars-Jonas Johansson själv anser att Förvaltningsrättens dom som 2010 gav hans döttrar rätt till renmärken klargör att han är medlem i samebyn. Att länsstyrelsen ifrågasätter detta tycker Lars-Jonas Johansson visar på stor okunskap: 

– Kriterierna för att få registrera renmärken är att du faktiskt är medlem i en sameby, annars har du ingen rätt att registrera enligt rennäringslagen då är det ju konstigt att de resonerar på det sätt de gör. Jag kan inte se det på ett annat sätt än att det är ovilja från deras sida att acceptera mitt medlemskap. De tar ju en aktiv ställning mot den här domen och mot mig på det här sättet, säger Lars-Jonas Johansson. 

Björn Jonsson har en annan uppfattning om domen: 

– Det är oklart, det finns ett antal rättsprovningar där Lars-Jonas har varit inblandad, det finns också ett utlåtande av Länsrätten i ett ärende där han är att betraktas som medlem men vi tycker det är oklart, säger Björn Jonsson.

Det var i höstas Lars-Jonas Johansson gav sig ut på älgjakt inom Vapsten samebys jaktmarker. Han sköt två vuxna älgar och två kalvar. Han rapporterade in avskjutningen till Länsstyrelsen och till Vapstens ordförande via sms. Efter avskjutningen betalade han in fällavgiften för älgarna. Enligt Lars-Jonas Johansson har han gjort allt enligt gällande bestämmelser och tycker att Länsstyrelsen borde gjort detsamma: 

– De borde ha kollat när de sista älgarna var skjutna över kvoten, och sedan skulle de ha bötfällt samebyn för det.  Det är ju så det måste fungera, man kan ju inte välj ut någon i efterhand, att du ska sota för att vi har fyra älgar för mycket skjutna. Det är ju jaktledaren, han borde ha bättre koll på det här, säger Lars-Jonas Johansson.

Vapstens sameby vill inte kommentera saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".