Olof T Johansson är en av dem som deltar på manifestationen mot uranbrytning. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
Jämtland

Manifestation mot uranbrytning i Oviken

"det finns risk att Storsjön förgiftas"
1:57 min

Idag hålls en manifestation mot uranbrytning i Oviken. Frågan om uranprospektering och brytning i Oviksbygden har länge diskuterats. Olof T Johansson, renägare i Tåssåsens sameby är en av dem som protesterar.

Det är Naturskyddsföreningen tillsammans med föreningarna Oviksbygden mot brytning och Befrielserörelsen som i eftermiddag samlas och visar sin motvilja mot prospekering och brytning.

Olof T Johansson, renägare i Tåssåsens sameby är en av dem som protesterar, och det med minnet av Tjernobylkastastrofen.

- På kort sikt så innebär det här att att Storsjön som är dricksvattentäckt riskerar att förgiftas, säger Olof T Johansson.

Vad hoppas du ni ska åstadkomma idag?

- Vi måste manifestera, för om motståndet minskar så finns det risk att politikerna svänger i den här frågan, om de tror att opinionen har minskat mot uranbrytning och kärnkraft, säger Olof T Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".