Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Projekt ska uppmuntra författare

Projektet ska bredda författandet i Västerbotten
1:54 min
Carl-Axel Gyllenram. Foto: Thomas Sarri/ SR Sámi Radio

Förstudien " Det litterära Västerbotten" öppnar upp för ett tre årigt projekt med samma namn. Målet är att stimulera blivande författare och underlätta för de som redan är författare. Projektledaren Carl-Axel Gyllenram, som också är ordförande i Författarcentrum Riks, ser gärna mer variation i bokhyllorna.

Per-Axel Gyllenram är projektledare:

– Det viktigaste är att underlätta för de konstnärer som kallar sig för författare och den konstform som kallas för litteratur. Det är det som är grunden och så kan det se ut på tusen olika sätt. Det är inte vi som ska styra hur det ska se ut men vi ska öppna möjligheterna så det blir ett ännu rikare fält för läsarna att ta del av. 

Per-Axel Gyllenram som själv är författare vet att vägen till ett färdigt manus kan vara krokig. Att mindre författare lätt faller i glömska och de färdiga böckerna kanske inte ens recenseras. Det finns också en risk att stora namn som Sara Lidman och  P-O Enqvist kastar skugga åt en annan typ av författande. Projektet ska syfta till att locka fram berättelser från de olika kulturer och traditioner som finns i Västerbotten. 

– Resultatet är att det framkommer fler berättelser. Ofta kan det muntliga berättandet, filmer, skådespel bygga på berättelser från författare. På så sätt kan författare också inspirera människor i andra konstformer. 

Enligt Per-Axel Gyllenram är alla berättelser värda att berättas. Man ska inte behöva tro att man behöver skriva som Torgny Lindgren för att lyckas. Nya intryck och utbyten ska få pennorna att glöda. Carl-Axel Gyllenram är övertygad om att projektet kommer att få Västerbotten att myllra: 

– Jag tror att människor som bor här och är intresserade av Västerbotten kommer att uppleva det som ett väldigt dynamiskt län och spännande län. Här finns det människor som vågar stiga fram, som vågar berätta sin historia. Här finns det mycket spännande att ta del av. Jag tror att det kommer leda till att det blir fler konstnärer och till ett mer gynnsamt konstnärsklimat överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".