Trafikdödad ren. Foto: Lennart Nygren/ Scanpix

Låga ersättningsnivåer för trafikdödade renar

" Det är jättestora förluster "
2:05 min

Trots att många renar dödas i trafiken så har ersättningsnivåerna stått stilla sedan 90-talet. Det gör att renägarna förlorar både pengar och renar. Tor Erik Huuva, ordförande i Leavas sameby, säger att ersättningarna inte täcker förlusterna.

Tor-Erik Huuva, ordförande i Leavas sameby:

-- Vi måste ta tag i det här omgående. Det är jättestora förluster som renägarna bär med de här överkörningarna. Ersättningarna kräver ju en fördubbling. Om man tittar på hanrenar så ersätts de bara med en 35 kilos ren. Har man en stor tjur på 70 kilo så kan man ju räkna ut hur stor förlusten blir på den. Det är samma med kalvarna, det är ju de som är framtiden för renhjorden och det går inte att ersätta en kalv för 1600 kronor, säger Tor-Erik Huuva.

Idag ersätts en trafikdödad honren med ungefär 3300 kronor. I grannländerna ersätts en ren med uppemot 7900 kronor. Där räknar man även att en kalv dör, när vajan dör. Tor-Erik Huuva tycker att Sverige borde modernisera hela uträkningsmodellen och titta på hur mycket renarna egentligen är värda: 

– Det är ju på vinterperioden som ren påkörningarna börjar, på hösten och på vintern. Det är ju då man har tagit ut alla slaktdjur ur flocken, så kvar i vintergruppen finns livdjuren.  Det är livdjuren i sin tur som blir påkörda och det är ju till 90 procent produktiva vajor. Det är dem renarna man vill ha kvar för en framtida renskötsel, säger Tor-Erik Huuva.  

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) är en av de organisationer som driver rennäringsfrågor, och det var på 90-talet ett avtal för trafikdödade renar tecknades. Fredrik Juuso på SSR säger att ersättningen är för låg men just nu jobbar de inte för någon höjning:

– Vi jobbar inte aktivt i dagsläget. Senaste svängen vi tryckte på Trafikförsäkrings föreningen och Banverket med det här var 2008-2009, då vi försökte förhandla fram ett nytt avtal och la fram underlag för det. Sedan har det inte hänt något mer i den frågan, säger Fredrik Juuso. 

En honren som blir påkörd här i Sverige ger 3379 kronor, tycker du att ersättningen täcker den vaja som troligtvis skulle gett renägaren flera kalvar?

– Nej, jag tycker det kan anses lite lågt med tanke på framtida avkommor och så vidare, säger Fredrik Juuso.

Till mitten av mars i år har över 600 renar trafikdödats i Sverige.

Reporter Johanna Huuva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".