Jämtland

Unik grottsal funnen

En torrlagd grottsal som kan vara den största i Sverige har hittats i Bjurälvsdalen i norra Jämtland. Detta i ett redan känt vattenfyllt grottsystem som håller på att utforskas av dykare i Expedition Bjurälven. 

Markus Nord är en av de som dykt i grottsystemet. Nere i djupet fann de först en torrlagd grottgång som var 105 meter lång. Den öppnade sig sedan i en stor grottsal. Uppskattningsvis är grottsalen femton meter lång och fem meter bred, med en höjd på nio meter.

– Det är svårt att beskriva hur det är att få vara med och utforska en ny plats, att vara första människa på plats. Det är en enastående upplevelse och få förundrat att få vara med om, säger dykaren Markus Nord till SVT Jämtlandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".